Dansker afslører mafia-metoder i FN

Per Flys politiske thriller 'Dobbeltspil' fortæller behændigt historien om whistlebloweren Michael Soussan 

Se traileren her:

'Dobbeltspil'. Instr.: Per Fly. 108 min. Premiere 18. januar i 86 biografer landet over.

Sådan gik det Charlotte Fich: Rejseholdet gjorde mig arbejdsløs

Per Flys aktuelle politiske thriller 'Dobbeltspil' er godt nok engelsksproget og med flere internationale stjerner på rollelisten, men producenterne bag er danske, og det er måske en af forklaringerne på, at den er blevet så relativt vellykket, som den er, da der ikke er gået anonyme Hollywood-skabeloner i den, som vi ellers har set det talrige gange, når skandinaviske instruktører skal forsøge at sætte sig igennem i det det helt store maskineri.

Det hjælper selvfølgelig også på det, at Fly og medmanuskriptforfatteren Daniel Pyne har en rigtig god og tankevækkende historie - der tilmed tager afsæt i virkelige begivenheder - som forlæg.

Anmeldelse: 'Bedrag' var det rene fup

'Dobbeltspil' tager nemlig udgangspunkt i whistlebloweren Michael Soussans (som er halvt dansk) bestseller 'Bedrageri for begyndere - mit lynkursus i internationalt diplomati', som afslørede, at der var noget helt galt med mentaliteten og moralen hos mange af de ansatte i organisationen FN.

Soussan (i filmen spillet af den næsten distraherende kønne Theo James) er blot 24 år, idealistisk og ambitiøs, da han bliver tilbudt et drømmejob som personlig assistent for den karismatiske diplomat Benon Sevan, kaldet 'Pasha' (helt eminent spillet af Sir Ben Kingsley), der står i spidsen for FN's olie-for-mad-program.

Det gik kort fortalt ud på, at i forbindelse med sanktionerne mod Irak efter Golfkrigen gjorde FN det i 1996 muligt for Irak igen at sælge olie mod, at pengene gik til mad og medicin til den stærkt nødlidende befolkning. Med FN som garant for at alt gik efter bogen.

Per Fly: Filmer med Kingsley og mit livs største budget

Soussan har altså både muligheden for at gøre lynkarriere og samtidig gøre verden til et bedre sted. Altså en win-win situation på alle tænkelige måder. Bortset fra, at Soussan ret hurtigt indser, at hele programmet er præget af svindel, grådighed, korruption og mord, som får de fleste mafiaorganisationer til at ligne de rene børnehaver, og at milliarder og atter milliarder af kroner havner i de forkerte lommer.

Det ved Soussans chef Pasha alt om - ja han profiterer oven i købet på det - ud fra devisen at 'sandheden er ikke et spørgsmål om fakta, det er et spørgsmål om konsensus'. Han argumenter for, at korruptionen er en del af spillet, og at det er bedre, at der trods alt ryger nogle penge tilbage til befolkningen end helt at lukke programmet.

Som da også får lov til at køre efter Saddam Husseins fald, indtil sagen begynder at rulle i 2004 - primært på grund af Soussans afsløringer - og det (selvfølgelig) viser sig, at det urene trav fortsætter langt ind i FN's organisation samt involverer en lang række vestlige firmaer, der skruppelløst har drænet fælleskassen for egen vindings skyld.

Anmeldelse: Mageløse Monica

'Dobbeltspil' fortæller ikke bare en spændende historie om almen grådighed, men har som en væsentlig pointe også, at sandheden ikke altid er sort eller hvid, lige som filmen også bliver et spørgsmål om personlig integritet. Hvor langt er du villig til at gå (eller blot kigge den anden vej) for at få dine egne mål indfriet?

Der er på alle planer altså meget at rose her, men ind i mellem bliver det komplicerede spil næsten skåret for stramt til i underholdningens hellige navn (men det kan nok ikke være anderledes) lige som jeg personligt synes, at Soussans affære med tolken Nashim (Belcim Bilgin) fylder unødigt meget i landskabet.

'Dobbeltspil' er dog først og fremmest Kingsleys film. Han lever en af sine bedste præstationer i mange år som den tvetydige, pragmatiske og iskolde Pasha, der på skræmmende facon selv er overbevist om, at han gør det rigtige. Eller i hvert fald det bedst mulige. At der så falder lidt mønt af undervejs, skader jo ikke sagen.

Medv.: Theo James, Sir Ben Kingsley, Belcim Bilgin, Jacqueline Bisset m.fl.