Død som 27-årig: Så syg var dansk digter

Rørende og indsigtsfuld portræt af Michael Strunge, der begik selvmord som bare 27-årig

Se traileren her:
Følg Underholdning

'Væbnet med ord og vinger'. Instr.: Torben Skjødt Jensen. 105 min. Premiere 11. januar over hele landet.

Guld på loftet: Dine gamle bøger kan være penge værd

Digteren Michael Strunge, der tog sit eget liv ved at springe ud fra 4. sal på Østerbro 9. marts 1986, og dermed stemplede direkte ind i Klub 27, er for længst blevet en litterær myte. Torben Skjødt Jensens aktuelle dokumentarfilm er et behjertet og vellykket forsøg på at give os et indblik i mennesket Michael Strunge - og samtid tegne et portræt af den tid og de kulturelle strømninger, som Strunge både var rundet af og blev et symbol på.

Noget af en mundfuld skulle man ellers mene, men Jensen lykkes med det meste - på trods af at han tydeligvis ikke har været udstyret med et prangende budget. Men så må man jo gøre en dyd ud af nødvendigheden.

Svensk rockstjerne hylder Strunge

'Væbnet med ord og vinger' - titlen spiller på en af Strunges 11 digtsamlinger - er bygget op over flere elementer. Selvfølgelig flittig brug af det ret omfattende arkivmateriale, der foreligger med Strunge, tilsat interviews med venner og kollegaer så som Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup, Bo Green Jensen, Asger Schnack og mange andre. Der alle har noget relevant at sige.

Filmen er også krydret med både animerede sekvenser og teatralske (i termens neutrale betydning) opførelser af citater fra værket. Uden at der gøres noget egentlig forsøg på at karakterisere eller analysere Strunges forfatterskab. Det er som sagt personen snarere end forfatteren Strunge, som er i centrum her, selv om en af filmens vigtige pointer er, at de to ting hænger uløseligt sammen.

Den unge mands optagethed - eller skal vi bare sige besættelse - af David Bowie fylder også en del - lige som hans (langt fra uproblematiske) tilhørsforhold til punken gør det. Alt andet ville også være mærkeligt.   

Martin Hall: Ramsaltet romantiker

Filmens clou er dog de rørende, nærværende og afbalancerede interviews vi får med barndomsvenner, skolekammerater og kærester, der givet et levende billede af opvæksten i et arbejderkvarter i Hvidovre, hvor drengen Michael hurtigt følte sig udenfor, samt et rystende indblik i, hvor syg Strunge egentlig var fra sine sene teenageår og frem til sin død.

Han blev tidligt diagnosticeret som bipolar - eller maniodepressiv som man kaldte det dengang - og var indlagt af flere omgange. Og selv om kærligheden er tydelig hos alle de medvirkende, er der ingen, der giver indtryk af, at Strunge var nogen nem person at omgåes. End sige leve sammen med.

Det hjalp ikke på sagerne, at han som regel droppede sin medicin, da den frarøvede ham evnen til at digte, samtidig med at han ikke var fremmed for de stoffer, der flød i så rigelige mængder i firsermiljøet.

Et af de store træer i skoven er væltet

'Væbnet med ord og vinger' er både et bevægende deja-vu for os der var der dengang og samtid en indsigtsfuld introduktion til den på mange måder kuldslåede  tid for nye generationer. Men den er først og fremmest et nærgående (i den bedste betydning) forsøg på at skabe et helt billede af et på på en gang storskydende og skrøbeligt sind, der ikke synes bygget til denne verden. 

Lige som instruktøren hele tiden formår at balancere på den rigtige side af det personlige og det private. Alt i alt en ret imponerende bedrift.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+