Endnu en fuser af Lone Scherfig

'Their Finest Hour' er den danske instruktørs tredje engelsksprogede skuffelse i træk

Se traileren til 'Their Finest Hour' her:

'Their Finest Hour'. Instr.: Lone Scherfig. 117 min. Premiere 4. maj i 91 biografer landet over.

'Their Finest Hour' er danske Lone Scherfigs tredje meget engelske film i træk efter den prægtige 'An Education' fra 2009. Og desværre også den tredje lidt tyndbenede og skuffende af slagsen.

Filmen, der bygger på en roman af Lissa Evans, vil gerne være både krigsfilm, komedie og romantisk drama samtidig med at den hylder filmkunsten og er et feministisk statement. Den lykkedes dog aldrig med nogle af delene, hverken isoleret set eller betragtet som et hele.

'Italiensk for begyndere'-stjerne: Det laver hun i dag

Vi befinder os i London omkring 1940, der bliver bombarderet dagligt af Luftwaffe. Biograferne er en populær adspredelse og regeringen forsøger at fylde dem med film, der højner moralen og fædrelandskærligheden - gerne med en kvindelig synsvinkel, da de af gode grunde udgør en stor del af publikum (mændene er jo i krig).

Det bliver den uerfarne Catrins (Gemma Arterton, som nogen måske husker som Bond-pige i 'Quantum of Solace') chance, da hun ansættes til at gøre filmenes kvindelige dialoger mere troværdige. Selvfølgelig til en langt lavere løn end de mænd hun arbejder sammen med.

'Italiensk for begyndere'-skuespiller død

Hun bliver fascineret af en fortælling om to kvindelige tvillinger, der i deres fars fiskerbåd har reddet en flok soldater fra slaget ved Dunkirk. Historien viser sig dog ikke helt at holde vand, og virkeligheden kommer i det hele taget på tværs for den ambitiøse unge Catrin. Blandt andet i form af ægtemanden Ellis, der lever som sultekunstner og i øvrigt har svært ved at anerkende hendes arbejde, kollegaen Buckley (Sam Claflin), der først er fjendtligt indstillet over for Catrin, men siden  begynder at nære ganske varme følelser for hende...

Den aldrende, krukkede og snobbede  skuespiller Ambrose Hillard (altid herlige Bill Nighy) gør heller ikke hendes tilværelse nemmere under indspilningerne i en lille havneby.

Arvingerne-stjerne til Berlin

Scherfig er så dreven en instruktør, at 'Their Finest Hour' på overfladen er ganske seværdig, men den trænger aldrig rigtig ind under huden. Gemma Arterton kæmper en brav rolle med sit stærkt underfrankerede hovedrolle, og den er hverken  sjov nok til at fungere som komedie eller alvorlig nok til at gøre indtryk som drama, lige som de romantiske forviklinger mest at alt fremstår som et postulat.

Det er lidt synd, da man fornemmer, at der faktisk gemmer sig en god film inde i  'Ther Finest Hour', som desværre ikke bliver forløst tilfredsstillende. Måske Scherfig selv skulle have skrevet manuskriptet, som hun gjorde det så glimrende i Pernilla Augusts 'Den alvorsfulde leg' (2016).

Men Bill Nighy er (næsten) alle pengene værd.

Medv.: Gemme Arterton, Sam Claflin, Jack Huston, Bill Nighy m.fl.