'Fifty Shades' er igen et filmisk skuffejern

Anden del af trilogien er om muligt endnu mere tam og bornert end forgængeren

Se traileren her:

'Fifty Shades i mørket' Instr.: James Foley. Premiere 9. februar i 96 biografer landet over.

Da jeg for et par år siden så filmatiseringen af første del af 'Fifty Shades'-trilogien, skrev jeg blandt andet følgende:

'Ud over at være skruet så ubehjælpeligt sammen som film, at det ofte nærmer sig det ufrivilligt komiske, så underminerer den samtidig sin egen præmis ved grundlæggende at påstå, at sadomasochisme i bund og grund kun er for mennesker, der er ’Halvtreds afskygninger af fucked up’, og i hvert fald noget, som pæne piger bør holde sig fra.

Så i stedet for at være en lystbetonet sag om udlevelsen af seksuelle fantasier (eller blot overværelsen af samme), bliver ’Fifty Shades of Grey’ en sært bornert småborgerlig sag, som man skal være meget understimuleret både seksuelt og kunstnerisk for at få det mindste ud af.'

Sex & samliv 50 Shades: Ikke en film man ser med andre...

Nøjagtig det samme kan man sige om toeren 'Fifty Shades i mørket', der er endnu et filmisk skuffejern, der har nogenlunde lige så meget erotisk udstråling som et afsnit af 'Vild med dans' og der bliver budt på nogenlunde lige så meget bart kød.

Så det er i hvert fald ikke af den årsag, at man skal indløse billet til miseren. Man kan selvfølgelig også vælge at se den som en romance, hvilket dog heller ikke giver meget mening, da kemien mellem Dakota Johnson og Jamie Dornan i rollerne som henholdsvis forretningsmanden Christian Grey og litteraten Anastasia Steele er stort set ikke-ekisterende, hvilket for en stor del skyldes, at den hårdtpumpede Dornan har nogenlunde lige så meget udstråling som et aflagt chekhæfte.

Og ja, S/M ligestilles igen med en psykisk sygdom. Håbløst.

Jamie Dornan og hans kone Amelia Warner har aldrig dyrket S&M-sex lige som han gør i Fifty Shades-filmene i rollen som Christian Grey. (Foto: All over Press) Intl. kendte Fifty Shades-stjernen afslører private hemmeligheder om sit eget sex-liv

Man har denne gang forsøgt at skrue lidt op for den psykologiske baggrund - altså Greys traumatiske barndom - men det bliver desværre på et så bombastisk og rudimentært plan, at det nærmer sig det ufrivilligt komiske. Og Anastasia fremstår stadig som et spejlblankt postulat, der på den ene side skal forestille at være en nysgerrig, selvstændig kvinde, men gang på gang lader sig køre rundt i manegen af Grey, der konsekvent opfører sig som en besidderisk, forurettet teenager. Og vel at mærke slipper af sted med det. I hvert fald indtil videre.

Et småborgeligt, letlummert makværk, hvor drømmen om det gode liv cementeres med en vielsesring tilsat så megen product placement, at tilmed Lego-filmen blegner. Selv Kim Basinger er en joke her. At filmen tilmed slutter med en klodset cliffhanger gør ikke oplevelsen mindre frustrerende.

Utroligt at manden bag, James Foley, engang for snart længe siden instruerede den fremragende, karakterbårne 'Glengarry Glen Ross'.

Medv.: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Kim Basinger, Eric Johnson m.fl. 115 min.

24 kommentarer
Vis kommentarer