'Find Dory' er Pixar i kulørt topform

Opfølgeren til nyklassikeren 'Find Nemo' er endnu en charmerende, opfindsom og hjertevarm tur under overfladen

Se traileren for 'Find Dory' lige her. Video: Youtube/Disney Danmark

 
'Find Dory'. Instr.: Andrew Stanton og Angus MacLane. Premiere 25. august over hele landet.

Jeg må indrømme, at det var med bange anelser, at jeg tog 3D-brillerne på, og satte mig i sædet til 'Find Dory'. Af flere årsager. Først og fremmest fordi den jo er en efterfølger til den 13 år gamle, men fuldstændig uopslidelige 'Find Nemo'.

Dernæst fordi instruktøren Andrew Stantons (som også stop bag 'Find Nemo') forrige film var science fiction-makværket 'John Carter' og sidst men ikke mindst fordi de ellers så driftsikre Pixar skuffede fælt med sidste sæsons 'Den gode dinosaur'.

Men der var heldigvis intet at være nervøs for. 'Find Dory' er måske ikke lige så overrumplende original som forgængeren, men den er lige så sød, sjov og charmerende og har det samme bankende hjerte af det reneste koral.

Pandaen Po møder sin far i 'Kung Fu Panda 3', men ellers er der ikke meget nyt under østens sol. (Foto: SF Film) Filmanmeldelser Anmeldelse: Trættende bjørne-streger

Dory er - som de fleste nok husker - udfordret på hukommelsen, men får pludselig et erindringsglimt om sine forældre, og beslutter sig - i modstræbende selskab med Nemo og Marlin - at opsøge sin rødder, der afsløres i små flashbacks, som altså daterer sig til før handlingen i 'Find Nemo', mens filmens nutid udspiller sig cirka et år efter de dramatiske begivenheder fra dengang.

Vi krydser altså igen det store ocean, og havner denne  gang i og ved det store (fiktive) akvarium og fiskerefugium Marine Life Institute ved Californiens kyst.

Mere skal ikke røbes af handlingen her, men kan da fortælle så meget, at vi støder på en ny række elskelige figurer, blandt andet den knarvorne syvarmede blæksprutte Hank, en nærsynet hvalhaj, en hvidhval med rod i ekkolokaliseringen samt to besidderiske sæler.  Og så spiller Ole Henriksens stemme en ikke uvæsentlig rolle.

Ræven Nicky og kaninen
Judy kæmper mod både
fordomme og korruption
i ’Zootropolis’. (Foto: Disney) Filmmagasinet Anmeldelse: 'Zootropolis' er Disney i topform

Sidstnævnte gimmick er selvfølgelig mest møntet på det voksne publikum, men det er jo netop det Pixar (og andre børnefilms-producenter) kan når de er bedst: Skabe en fortælling, der fungerer på flere planer, så der er noget at komme efter uanset alderstrin.

Animationen er selvfølgelig af den ypperligste slags og for en gangs skyld fungerer 3D'en ikke som det rene effektjageri, hvor vi i tide (og mest) utide skal have et eller andet slynget i hoved, mere som en rent rumskabende funktion, så man virkelig har fornemmelsen af at befinde sig i samme våde rum som filmens figurer.

Moralen - som ikke mindst er en hyldest til dem, der ikke helt opfylder normalitetsbegrebet - er både vigtig og markant, uden at den konstant skal stoppes ned i svælget på os.

'Den gode dinosaur' er især på historieplanet langt under det niveau vi er vant til fra Pixar. (Foto: Disney) Filmanmeldelser Anmeldelse: Bundskraber fra Pixar

'Find Dory' er med andre ord (endnu) en kommende klassiker fra Pixar og den danske versionering er igen uden mislyde. Så grib ungerne og søg fluks mod nærmeste biograf. Og har du ikke nogen af dem eller nogen du kan låne, kan du med sindsro indløse billet alligevel. Kun selvdøde skidtfisk vil ikke forlade forestillingen i opløftet tilstand.

Forfilmen  om en vadefugl med vandskræk er såmænd også en lille perle.

Danske stemmer: Mette Lisbye, Troels Lyby, Hans Henrik Clemensen, Ole Henriksen m.fl. 103 min.