Goebbels' privatsekretær: Jeg var helt uskyldig

I dokumentarfilmen 'Et tysk liv' fortæller den sidste overlevende fra nazisternes indercirkel om sit liv som medløber

'Et tysk liv'. Instr.: Instr.: Christian Kröne m.fl. 113 min. Premiere 25. januar.

Kunst-fusker snød Göring og malede sig fra henrettelse

Vi starter lige med et par citater fra Brunhilde Pomsel, der var sekretær for den nazistiske propagandaminister Joseph Goebbels, og som døde sidste år i en alder af 106, hvilket gjorde hende til den sidste overlevende fra Hitlerstyrets inderkreds. Citaterne stammer fra den premiereaktuelle dokumentarfilm 'Et tysk liv', hvor Pomsel beretter om sine oplevelser før og under krigen.

  - Er det forkert og egoistisk, hvis mennesker forsøger at gøre noget, der er godt for dem selv, ud fra det sted, hvor de er placeret i tilværelsen? også selv om det de gør, er til skade for andre?

  - (om jødeforfølgelserne, red.) Dem, der i dag siger, at de ville have gjort mere for disse stakkels forfulgte...Jeg tror virkelig, at de oprigtigt mener det, men de fleste ville heller ikke have gjort det. Dengang var hele landet under en osteklokke. Vi befandt os alle i én stor koncentrationslejr.

Det kan man selvfølgelig ret nemt affærdige som en letkøbt omgang, usmagelig ansvarsforflygtigelse. Men det er netop disse og en lang række andre, lignende udtalelser fra Pomsel, der gør 'Et tysk liv' til en om end ikke uproblematisk så i hvert fald interessant film.

Hospitalet fra helvede: SS-læge fyldte ofrenes sår med glasskår

For der er ingen tvivl om, at Pomsel opfatter sig selv som værende uden skyld i nazisternes horrible gerninger på trods af, at hun sad placeret midt i magtens centrum. Ud fra den argumentation, at hun var apolitisk og ikke interesserede sig for eller reflekterede over, hvad der egentlig skete, men blot var indstillet på at leve sit eget liv så komfortabelt som muligt.

Men hvem var hun egentlig, denne Brunhilde Pomsel? Hun startede i 1920'erne med at arbejde som sekretær for en jødisk advokat, der blev tvunget til at emigrere i 1933. Derefter nedfældede hun en højreorienteret nationalistisk krigsveterans erindringer, hvilket førte til et job for Berlins Radio. Sidstnævnte krævede, at hun meldte sig ind i NSDAP, hvilket hun ikke så noget problem i. 'Det gjorde alle jo', som hun siger.

Senere blev hun overflyttet til Propagandaministeriet (hvilket hun fandt smigrende), blev Goebbls betroede medarbejder og endte med ham, Hitler og en række andre spidser i bunkeren under krigens sidste dage. Her blev hun fundet af de sovjetiske tropper, tilbragte fem år i fangelejr, hvorefter hun igen blev sekretær for direktionen i det tyske tv-selskab ARD, som om intet var hændt.

Nazister i dansk politi: Fra KU'er til Hipo-terrorist

I 'Et tysk liv' får Pomsel uden afbrydelser lov til at fortælle sin version af historien - som altså er set med gevaldige skyklapper på - samtidig med at interviewet krydsklippes med arkivmateriale fra krigen. Heriblandt nogle scener fra den jødiske ghetto i Warszawa, der hører til blandt de ubehageligste jeg har set fra krigen - hvilket ikke siger så lidt.

Intet havde været nemmere end at konfrontere Pomsel med fortidens gerninger, men ved at lade Pomsel snakke frit og gang på gang bedyre sin uskyld via sin passivitet får instruktørerne slået en meget væsentlig pointe fast: At den stiltiende accept af en stedse mere brutalt og menneskefjendsk politik ikke blot gør sådan en politik muligt, men simpelthen er dens forudsætning.

Hvis man vælger at drage paralleller til dele af udviklingen i nutidens europæiske politik, er det nok ikke helt utilsigtet fra instruktørernes side.