Hudløs dokumentarfilm om Nick Caves store sorg

I 'One More Time with Feeling' taler sangskriveren åbent om sin teenagesøns død ved en faldulykke

Følg Underholdning

'One More Time with Feeling'. Instr.: Andrew Dominik. 112 min. Vises ved en række særarrangementer de kommende dage. Se tider på kino.dk 

I forbindelse med lanceringen af Nick Cave & The Bads Seeds fremragende nye album 'Skeleton Tree', der udkommer i dag, den 9. september,var der i går aftes verdenspremiere på vennen og instruktøren Andrew Dominiks dokumentarfilm 'One More Time with Feeling', der dokumenterer processen bag tilblivelsen af pladen, der som bekendt blev indspillet i lyset (eller snarere mørket) af sønnen Arthurs død ved en faldulykke blot 15 år gammel.

Hvordan kommer man sig oven på sådan en tragisk og traumatiserende hændelse? Det korte svar er, at det gør man ikke. men man er jo nød til at prøve, og Caves metode var at gøre det han plejer. Arbejde. Men det var selvfølgelig alligevel ikke, som det plejer.

'Elastisk' er det ord, som Cave selv bruger om forløbet. Forstået på den måde, at man med et vist held kan forsøge at arbejde sig væk fra det sorte hul, men kun til et vist punkt - så bliver man med ét trukket hårdt tilbage. Og sådan bliver det nok ved med at være, konstaterer han illusionsløst.

Nick Cave helt i sort efter tragedie

Og Cave køber ikke præmissen eller klichéen om, at smerte er godt for den kreative energi. Snarere tværtimod dræner den en for kræfter, både fysisk og mentalt.

Filmen forløber i to spor, i det ene følger vi selve arbejdet med sangene i studiet - og ikke mindst det tætte samarbejde med makkeren Warren Ellis. Det andet består af en række meget åbenhjertige interviews med Cave i hans hjem, hvor han på en gang forsøger at forstå og forklare, hvad det er der er sket, og hvordan det har påvirket ham. Sorgarbejde for åbent tæppe, men uden at det på nogen måde privat eller følelsesmæssigt befamlende. Heller ikke selv om Caves kone og Arhurs tvillingebror medvirker. Også fordi at selve hændelsen først adresseres direkte til allersidst, selv om vi jo alle godt ved, hvad det hele handler om undervejs.

Danske Else synger med Nick Cave

Det hele foregår i en sober, værdig tone, der nærmest kun gør effekten større. Og vi er  - måske for første gang - milevidt fra den musikalske og litterære persona, som Nick Cave med stor succes har skabt omkring sig selv, og som fik på alle tangenter i dokumentarfilmen '20.000 dage på jorden' fra 2014.

Indspilningerne af 'Skeleton Tree' var påbegyndt, da ulykken indtraf, men tog i sagens natur en helt ny drejning undervejs. Sprogligt er albummet langt mere fragmenteret og mindre fortællende end vi er vant til fra hans hånd. Troen på en indre eller ydre sammenhæng synes gået tabt. Tilbage står kun øjeblikket.

Fremragende portræt af myten Nick Cave

Musikalsk er der også mere fokus på teksturer end egentlige melodier, og klangmæssigt minder 'Skelton Trees' mere om Cave og Ellis' efterhånden mange soundtracks end eksempelvis forgængeren 'Push the Sky Away'.

'One More Time with Feeling' er filmet i sort-hvid (med få undtagelser) og tilmed i 3D. Sidstnævnte er måske ikke strengt nødvendigt, men om ikke andet så bevirker brillen, at man kan skjule sine fugtige øjenkroge. Det er ganske enkelt umuligt ikke at blive stærkt anfægtet af denne film og denne musik.  Det behøver man såmænd ikke engang være Nick Cave-fan for. Det kræver blot, at man har prøvet at elske. Og at miste.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+