Herover artiklen kan du se Ekstra Bladets filmanmelder Henrik Queitsch smage på insekter
Det anslås, at vi i år 2050 er ni milliarder mennesker på kloden. På den baggrund udsendte FN's fødevare- og landbrugsorganisation FOA i 2014 en anbefaling, hvor det blev understreget, at insekter i langt højere grad end det er tilfældet i dag bør indgå som en væsentlig fødekilde. Det er simpelthen en nødvendighed, hvis vi skal skaffe protein nok til så mange.
Vi skal med andre ord til at spise nogle flere biller, larver og alskens andet kryb. Det gør man da også i eksempelvis Afrika og Asien - enhver der har været i eksempelvis Bangkok har sikkert med vantro overværet et marked, hvor tørrede græshopper, fårekyllinger, melorme og andet godt faldbydes i store mængder.
Men i Vesten har vi stadig en - primært æstetisk - indbygget uvilje mod at spise den slags. Med mindre det drejer sig om bræk fra bier - det guffer vi jo i os med stor fornøjelse under navnet honning!
Researcheren Josh Evans fra Nordic Food Lab (der er grundlagt af Claus Meyer og René Redzepi fra Noma) har brugt de sidste år på at rejse verden rundt sammen med kokkene Ben Reade og Roberto Flore for at finde de mest delikate spiselige insekter med henblik på at undersøge deres både ernæringsmæssige og gastronomiske værdi.
Med sig har de haft dokumentaristen Andreas Johnsen, som med håndholdt kamere følger dem i tykt og tyndt gennem bl.a. Australien, Mexico, Kenya og Japan, hvor menuen står på lækre sager som termitdronninger, myrer og giftige hvepse, der indtages i både rå og tilberedt form. Samt studeres indgående hjemme i laboratoriet i København.
Det er der kommet en både seværdig og tankevækkende film ud af, der stiller nogle væsentlige spørgsmål angående fremtidens globale fødevareudfordringer. Er løsningen industrielt fremstillede insekter? Og vil vi om føje år grine af dengang, da blot tanken om at sætte tænderne i en larve kunne fylde os med væmmelse?
'Bugs' har nok ikke alle svarene, men er et væsentligt indspark i debatten og samtidig ganske underholdende. Og oplagt som pensum i folkeskolens ældre klasser, så vi allerede nu kan få udfordret den madmæssige vanetænkning. For det er vel grundlæggende det, der er tale om.