Jurassic World: Åh nej ikke igen!

Den femte film om dinosaurusserne er blottet for fantasi og charme

'Jurassic World: Fallen Kingdom'. Instr.: J.A. Bayona. 126 min. Premiere 7. juni i 97 biografer landet over.

ANNONCØRBETALT INDHOLD: For 25 år siden fik dinosaurerne liv igen - se den vilde teknologi

Den spanske instruktør J. A. Bayona er mildest talt en ujævn herre. Han debuterede i 2007 med den fremragende gyser 'Børnehjemmet' siden fulgte den skrækkelige 'The Impossible' om tsunamien i Thailand og den fine brødrene Grimm-inspirerede 'Syv minutter over midnat' (2016) inden han nu rammer den foreløbige bund med franchisen 'Jurassic World' Fallen Kingdom', der emmer af gusten spekulation.

Det er 25 år siden, at Steven Spielberg fik alle til at tabe pusten med de (efter datidens standarder) imponerende effekter i 'Jurassic Park'. Siden fulgte to (ikke nær så gode) film i den oprindelige trilogi, inden man fantasiløst relancerede skidtet som 'Jurassic World' i 2015, hvor alt var større - bortset fra historien.   

Nu kan barndomsdrømmen gå i opfyldelse: Jurassic Park åbner i England

'Jurassic World: Fallen Kingdom' er altså den anden af de planlagte tre nye film, og da den første var en gedigen succes, får man selvfølgelig bare mere af det samme.

Effekterne er naturligvis ganske imponerende, men er efterhånden blevet så meget hverdagskost, at de ikke kan gøre det alene. Ej heller selv om man har genindkaldt Jeff Goldblum som moralens vogter og kunstnerisk alibi. Man må da håbe, at han har fået det fornuftigt betalt, for der er ikke meget andet at være stolt af her, hvor Chris Pratt og Bryce Dallas Howard igen spiller Ken og Barbie - nu kaldet Owen og Claire. Deres indbyrdes dialoger får nærmest fossiler til at virke sprudlevende.

Vi starter igen på øen Isla Nublar, hvor alt som bekendt gik i koks sidst, og den centralamerikanske ø ligger nu øde hen - bortset fra dinosaurusserne selvfølgelig. Men da øen trues af et vulkanudbrud, beslutter bagmændene at evakuere en del af bestanden. Og så kan man nok regne ud, hvad klokken er slået. Især da alle ikke har lige rent mel i posen

'Jurassic World: Fallen Kingdom' starter altså som en katastrofefilm og ender som en monsterfilm, og mener åbenbart, at den kan skjule sin mangel på substans og sammenhæng ved blot at råbe højt og skingert nok. Hvilket kun i yderst sjældne tilfælde er en succesfuld strategi.

Goldblum bliver 62-årig førstegangsfar

Alle der har set 'Jurassic Park' kan huske både personer og scener derfra (det kunne eksempelvis være velociraptorerne på børnejagt i køkkenet), men det bedste denne B-film med et megabudget kan håbe på, er nådens glemsel. Bortset fra skuespillet er der intet at udsætte på håndværket, og har man lyst til at se en hulens masse dinosaurusser - inklusive den nytilkomne og meget glubske indoraptor - rende rundt og bide i alt på deres vej i to timer, er man måske glimrende underholdt. Ellers foreslår jeg, at man finder på noget andet at lave.

Og det er egentlig paradoksalt, at en film der så eksplicit advarer mod grådighedens faldgruber selv udelukkende er et udtryk for rendyrket grådighed. 

Medv.: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, B.D. Wong m.fl.  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?