Længe ventet Alien-film kan slet ikke leve op til hypen

Den sjette film i 'Alien'-serien og flot men også rodet og langt fra skræmmende

Se traileren her:

'Alien: Covenant' Instr.: Ridley Scott. 123 min. Premiere 17. maj i 74 biografer.

'Alien: Covenant' er den sjette film i serien om de bidske rumvæsener - hvis man ikke regner de fjollede 'Predator'-ting med - og uden tvivl en af forårets mest ventede film. På trods af navnet hænger den dog tættere sammen med 'Prometheus' (2012), der rent kronologisk udspillede sig før de fire egentlige 'Alien'-film.

Ridley Scott, der også stod bag den første eminente 'Alien'-film fra 1979 samt førnævnte 'Prometheus' er tilbage i instruktørstolen på godt og ondt. At Scott kan noget med billeder, hersker der ingen tvivl om til gengæld kniber det ofte med historien. Det er desværre også tilfældet her.

Øv!: Endnu en mislykket film baseret på et computerspil

Ubeslutsom
Det virker ganske enkelt som om, at han  (og manuskriptforfatterne John Logan og Dante Harper) ikke helt har kunne beslutte sig for hvilken film, de ville lave. Og derfor veksler 'Alien: Covenant' mellem effektiv men også noget rutinepræget action og en eksistentiel overbygning omkring skabelse og (kunstig) intelligens, der aldrig foldes overbevisende ud.

Starter lovende
Det starter eller lovende med en yderst overbevisende åbningssekvens, hvor vi møder androiden David (Michael Fassbender) fra 'Prometheus' i samtale med sin skaber Peter Weyland (Guy Pearce). Derefter springer vi hurtigt ti år frem i tiden til 2104 om bord på rumskibet Covenant, hvor besætningen og de 2.0000 nybyggere befinder sig i hypersøvn på vej mod planeten Origae-6, som skal koloniseres. De praktiske ting undervejs varetages af androiden Walter (også Michael Fassbender), der er en videreudvikling af David.

Anmeldelse: X-Men holder hele vejen

Nødlanding
Men præcis som vi så det for nyligt i 'Passengers', forstyrres færden at et uheld og besætningen må afbryde deres søvn. De beslutter sig efter en kort diskussion at nødlande på en ukendt men tilsyneladende beboelig planet i nærheden (hvorfor har man ikke opdaget den før, når den ligger meget nærmere jorden end Origae-6, er et af filmens mange irriterende ubesvarede spørgsmål).

Her hopper man så i land - sjovt nok uden hjelme og nævneværdigt beskyttelsesudstyr - og finder en planet med masser af planteliv men tilsyneladende uden andre former for liv. Det er selvfølgelig kun tilsyneladende.

Michael Fassbender som Harry Hole

Interessante Fassbender
Meget mere skal ikke røbes her ud over, at vi igen møder David, og resten af filmens få højdepunkter er en række samtaler mellem David og Walter, der understreger, at Fassbender er en af tidens mest interessante skuespillere.

Resten af holdet får vi ikke det store indtryk af - de er primært nogle, der skal dø en efter en på spektakulær facon - og selv om håndværk (og et stort budget) selvfølgelig ikke fornægter sig, hvilet resulterer i masser af flotte scenarier, så fortaber meget af 'Alien: Covenant' sig i hæsblæsende bulder af den slags, der går 12 af på dusinet.

Anmeldelse: Magtens pris

Bange for at kede publikum
Scott ligner en mand, der er bange for at kede publikum (og investorerne) eller skuffe de mange fans, og derfor gang på gang smider et monster og et kommende lig på banen, hvilket kommer til at stå i vejen for den mere filosofiske anlagte film, som han egentlig synes at brænde for.

Og så har han tilsyneladende fuldstændig glemt antydningens kunst, hvilket jo var et af de geniale træk ved den første 'Alien'-film og med til at gøre den så skræmmende. For meget kan man sige om 'Alien: Covenant', men uhyggelig det er den altså ikke. Overhovedet. Og det er vel et problem for en (rum)gyser.

Medv.: Michael Fassbener, Katherine Waterson, Billy Crudup, Danny McBride m.fl.