Mærkelig film nomineret til 13 Oscars

'The Shape of Water', som er fotograferet af danskeren Dan Laustsen, er en fryd for alle sanser

Se traileren her:

'The Shape of Water'. Instr.: Guillermo Del Toro. 123 min. Premiere i 76 biografer landet over 22. februar.

Instruktør Martin McDonagh hædres ved den britiske filmfest for 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'. Foto: AP Film Amerikansk drama hædres ved britisk filmfest

Den mexicanskfødte instruktør Guillermo del Toro har aldrig helt kunnet leve op til løfterne fra den på alle planer fantastiske gennembrudsfilm 'Pans Labyrint' (2006), men med 'The Shape of Water' kommer han ganske tæt på. Filmen har da også indtil videre hevet syv Golden Globe- priser samt hele 13 Oscar-nomineringer hjem - heriblandt en til den danske fotograf Dan Laustsen - hvis man går op i den slags.

Den er også svær ikke at beundre.

Oscar-statuetterne bliver uddelt for 90. gang 4. marts. Foto: AP Danske kendte Dansker nomineret til en Oscar

'The Shape of Water' er et i alle betydninger af ordet spektakulært genremiks, der lystigt blander horror, musical, fantasy, monsterfilm, koldkrigsdrama og romance. Plus det løse.

Vi befinder os et eller andet sted i USA i begyndelsen af 1960'erne. Den stumme (hun har fået skåret sine stemmebånd over som barn) og introverte Elisa (fremragende spillet af Sally Hawkins) arbejder som rengøringdame på et hemmeligt militærlaboratorium og tilbringer sin fritid sammen med den lige så hæmmede nabo Giles (altid gode Richard Jenkins), der er arbejdsløs reklametegner og skabsbøsse.

Elisa opdager, at laboratoriet gemmer på et amfibievæsen indfanget i Amazonas jungle, hvor det betragtes som en gud. Militæret håber, at det kan bruges som hemmeligt våben mod russerne, mens dets fangevogter (en frygtindgydende Michael Shannon) foragter det ud over alle grænser, hvilket det i den grad får at føle.

'Black Panther' er godt på vej til at slå alle rekorder. Foto: AP Film Black Panther slår alle rekorder

Ved hjælp af hårdkogte æg og en rejsegrammofon opnår Elisa kontakt til væsenet og gensidig sympati opstår. Hvordan det siden går skønheden og udyret skal ikke røbes her. Vi kan dog godt afsløre, at del Toro her springer ud som helhjertet romantiker, hvad han ikke skal høre et ondt ord for.

'The Shape of Water' er fejende flot fra første til sidste scene og er en triumf hvad billeder, lyd og scenografi angår. Men den eminente iscenesættelse - og de mange indlagte referencer - betyder paradoksalt nok også, at det er en af den slags film, som man mere imponeres af end egentlig føler med. Hvilket er lidt af et problem for den kærlighedshistorie, som er kernen her.

Men på trods af indsigelserne bør man bestemt ikke snyde sig for at opleve 'The Shape of Water' - og helst mens den går i biografen, da den fortjener det helt store udtræk.

Eller som min vinterferieramte 14-årige ledsager konstaterede efter pressevisningen: 'Den var mærkelig, men også rigtig god'. Så kort kan det faktisk siges.

Medv.: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer m.fl.

10 kommentarer
Vis kommentarer