Mageløst portræt af en mesterfotograf

'The Salt of the Earth' er en værdig kanditat til titlen 'Årets dokumentar'

Den 71-årige fotograf Sabastião Salgado har det meste af sit liv rejst kloden rundt med et kamera om halsen. (Foto: Filmbazar)
Den 71-årige fotograf Sabastião Salgado har det meste af sit liv rejst kloden rundt med et kamera om halsen. (Foto: Filmbazar)

 
The Salt of the Earth. Instr. Wim Wenders og Juliano Ribeiro Salgado. Premiere d. 21. maj 2015

En hel film om en fotografs liv?

Det er den tyske instruktør Wim Wenders, der nærmest med bævrende stemme stiller spørgsmålet, da dokumentaren om den 71-årige Sebastião Salgado er 10 sekunder gammel.

10 minutter senere er man fuldstændigt opslugt af den brasilianske fotografs liv og levned. Det ene fantastiske stillbillede efter det andet toner frem på lærredet. Talentet spottes øjeblikkeligt. Wim Wenders og Sabastião Salgados stemmer taler besnærende hen over billederne. Wenders uddyber sin fascination, Salgado tager over, og snart er vi henførte vidner til et imponerende livsværk.

Det er en kæmpe foræring til fascinationskraften i filmen, at Salgado er så selvreflekterende efter et langt liv med et kamera i hånden. Manden, som i sine unge år stormede mod en højtlønnet stilling i Verdensbanken, men pludselig kom på andre tanker og smed en ellers lovende karriere i skraldespanden for at forfølge sin passion: Fotografiet.

Mageløst bagkatalog
Med Salgados billeder kommer vi hele kloden rundt: Fra hungersnødskatastroferne i Etiopien i 80’erne, til folkemordet i Rwanda i 90’erne og til matriarkalske indianerstammer i Sydamerikas regnskove.
Der skabes en fængende rytme i formidlingen af Salgados bagkatolog, der spænder fra det ekstremt makabre til det opløftende, euforiserende blik på livet. Primært grundet en formidabel vekselvirkning mellem fremvisingen af fotografierne og instruktørenes levende billeder. Fotografens søn Juliano har været med til at lave filmen om sin far sammen med Wim Wenders. Måske er det derfor, vi får lov til at komme så tæt på den gamle mand med kameraet?

Under alle omstændigheder er 'The Salt of the Earth' nok et portræt af en verdenskendt fotograf, men tilmed også en hjerteskærende dokumentar i verdensklasse, som perspektiverer på menneskehedens færden på Moder Jord gennem de sidste 40 år.

En film, der simpelthen SKAL opleves på det store biograflærred.

The Salt of the Earth. Instr. Wim Wenders og Juliano Ribeiro Salgado. 110 min. Premiere d. 21. maj 2015 i 22 biografer

Ekstra Bladets flash!-redaktion er på Facebook. Klik her, tryk 'like' og følg med i de seneste nyheder om kendte, kongelige, musik, tv og film.