Michael Moore er tilbage: Trump er ligesom Hitler

Michael Moores kontroversielle portræt af USAs præsident er ikke bleg for at sammenligne ham med den tyske diktator

Se traileren her:

'Fahrenheit 11/9'. Instr.: Michael Moore. 128 min. premiere 22. november.

Her er filmen der skal stoppe Donald Trump

Med betegnelsen dokumentarfilm forstår mange mennesker nok noget, som tilstræber en vis form for objektivitet eller i hvert fald saglighed. Det har aldrig været den Oscar-vindende instruktør Michael Moores ærinde. Lige siden han i 1989 debuterede med 'Roger & Me', der handlede om den døende bilindustri i hjembyen Flint, Michigan, har Moore været en provokatør og en agitator.

Det gælder i høj grad også i 'Fahrenheit 11/9' - titlen er en hilsen til både Ray Bradburys dystopiske roman 'Fahrenheit 451' og Moores eget portræt af George W. Bush 'Fahrenheit 9/11 - der (selvfølgelig) er en rødglødende anti-Trump film, men også et forsøg på at forstå, hvordan fanden det kunne ske, at han blev præsident - for nu at bruge Moores egen formulering. 

Filmen er altså helt tydeligt et partsindlæg på grænsen til det propagandistiske. Så alt er, som det plejer at være med Moore, men derfor kan det jo godt være både underholdende og tankevækkende. Og ret virtuost skruet sammen. Man skal bare lige være klar på præmissen.

Kontroversiel instruktør laver film om Trump

For Trump kom jo ikke dumpende ned fra himlen (eller helvede). Og det, der er det måske mest uhyggelige ved 'Fahrenheit 11/9', er den måde, hvorpå den afdækker, hvordan selve det politiske system i USA nærmest måtte ende med, at en mand som Trump kom til at sidde for bordenden. At 'fejlen' - hvis man ser det som en sådan - ikke blot er et resultat af en enkelt mands magthunger, men nærmest er en uundgåelig del af en samfundsstruktur, der i den grad er ude af trit med sin egen befolkning.

Der er bl.a. en lang indledende montage, hvor en lang række såkaldte kulturpersonligheder nærmest gør grin med tanken om, at en mand som Trump kan blive præsident. Den, der ler sidst...

Protest: Skuespillere tager tykt pis på Trump

Michael Moores (ikke synderligt velunderbyggede) tese er faktisk, at det hele er Gwen Stefanis skyld Det var, fordi Trump opdagede, at hun fik mere i løn for sit reality-program, end han fik for sit, at han besluttede sig for at stille op til præsident, blot så han kunne vise, at han var mere populær end hende. Og det var først, da han til vælgermøderne så oplevede folkets utilslørede hyldest, at han for alvor blev hooked på at gøre alvor af tanken.

Og ingen blev vist mere overraskede over, at han endte med at vinde end Trump selv. 

Tog fusen på målingerne: Sådan 'snød' Trump dem alle

Retorikken er ind i mellem noget skinger og filmen foretager også nogle ret langtrukne digressioner, der nok hører under betegnelsen lokalstof, men der er ingen tvivl om, at Moore er oprigtig vred og rystet. Og indignation er som bekendt ikke det værste brændstof.

Selvfølgelig er det (bevidst) grænseoverskridende, når Moore sammenligner Trump med Hitler ved at lægge brudstykker af Trumps taler ind over billeder af Hitler. Lige indtil nogle historikere påpeger lighederne med forholdene i Tyskland før krigen og nutidens USA. Det hører også med til historien, at Moore som sædvanligt skyder med spredehagl, og både Bill Clinton og Obama heller ikke går ram forbi.

Moore iscenesætter som altid sig selv i rollen som den lille mand med kasket og hængerøv, der tager kampen op mod de korrumperede politikere og pengemænd, men han gør det mere veloplagt end længe, og han leder nok efter et Amerika, der aldrig har eksisteret, men han skal ikke desto mindre have point for at søge. Og han finder da heldigvis også en slags håb hos diverse aktivister, der trækker i en anden retning end det fascistiske diktatur, som Moore ser nærme sig ude i den ikke alt for fjerne horisont.

'USAs sidste præsident' kaldes han et sted undervejs. Eller måske blot en gevaldig øjenåbner.