Ny spionfilm formår ikke at give Susanne Bier kamp til stregen

Spændingsdelen fungerer i 'Our Kind of Traitor' til gengæld er det så som så med troværdigheden

Se traileren til 'Our kind of traitor'

 
Our Kind of Traitor. Instr.: Susanna White. Premiere d. 12. maj 2016

Timingen må siges at være god i forhold til lanceringen af John Le Carré-filmatiseringen 'Our Kind of Traitor', der sættes op i biograferne simultant med at Susanne Biers vellykkede og succesfulde 'Natportieren' kører over skærmene hver søndag.

Men det er også en sammenligning, der klart er til Biers fordel. Nu er le Carrés spændingsromaner ofte af så kompleks en natur, at de er nemmere at folde ud over en tv-series længere forløb, end når man med vold og magt skal koge dem ned til en (i dette tilfælde forholdsvis kort) spillefilm, hvor der i sagens natur skal skæres ind til benet.

Hugh Laurie er dejligt diabolsk som våbenhandlere Richard Roper i 'Natportieren'.(Foto: Night Manager Distribution) Anmeldelser Anmeldelse: Ingen vej tilbage i 'Natportieren'
Hvidvaskning
At det kan lade sig gøre har vi i nyere tid set med Fernando Meirelles 'The Constant Gardener' (2005) og ikke mindst Tomas Alfredsons paranoide og intelligente 'Dame, konge, es,spion' (2011). Så heldigt slipper Susanna White desværre ikke fra sit favntag med le Carrés 'Our Kind of Traitor', der udkom som bog i 2010.

Plottet – der næsten må være inspireret af Hitchcocks 'Manden der vidste for meget' fra 1956 – handler om en engelsk universitetsprofessor (Ewan McGregor) og hans kone (Naomie Harris), der under en ferie i Marrakech, som skal forsøge at redde deres hensygnende ægteskab, rodes ind i den russiske mafias forsøg på at hvidvaske penge via en nyoprettet bank i England.

- Hun er en ekstremt intelligent kvinde, siger Tom Hollander om Bier. (Arkivfoto: Lumeimages.com). Danske kendte Tom Hollander om Bier: Hun er en kunstner
Gennembrud
Og spændingsdelen fungerer som sådan fint nok – man er bestemt underholdt mens filmen kører – men det er så som så med troværdigheden, ikke mindst fordi persongalleriet og de vanligt mange eksotiske locations (ud over Marokko er vi også i Moskva, London, Paris, Bern og de franske alper) nærmest jappes igennem. Selv om både Stellan Skarsgaard og Damien Lewis (der har fået sit store gennembrud via tv-serierne 'Homeland' og 'Billions') får det optimale ud af rollerne som henholdsvis afhoppet mafioso og MI6-mellemleder.

Gråtoner
Men den der knugende tvetydighed og de menneskelige gråtoner, der er le Carrés karakteristika, bliver desværre noget underspillet her i Hossein Amanis manuskript, der klart satser mere på ydre frem for indre spænding. Og derfor aldrig formår at sandsynliggøre, at Ewan McGregors figur i løbet af nul komma fem forvandler sig fra forsagt underviser med hang til ældre poesi til handlekraftig helt og selve inkarnationen af det gode menneske.

De lækre billeder går med andre ord ind af det ene øje og ud af det andet uden at efterlade sig synderlige spor. Men hvis man bare skal slå tiden ihjel, gør den, hvad den skal. Hverken mere eller mindre.

Den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier poserer her på den røde løber i Hollywood iklædt aftenens mest nedringede kjole. (Foto: All Over Press) Underholdning Bier: Jeg elsker at være kvinde
Our Kind of Traitor. Instr.: Susanna White. Medv.: Ewan McGregor, Naomie Harris, Stellan Skarsgaard, Damian Lewis m.fl. 108 min. Premiere i 40 biografer d. 12. maj 2016

2 kommentarer
Vis kommentarer