Ole Bornedal uden nosser

Spillefilmsudgaven af ’1864’ har skåret alt det kontroversielle stof væk

Se traileren fra filmen her

 

'1864 - Brødre i krig'. Instr.: Ole Bornedal.

Ole Bornedals spillefilmsversion af ’1864’, der har fået undertitlen ’Brødre i krig’, får ikke regulær biografpremiere herhjemme (man mener tilsyneladende ikke, at der er publikum til den), men kan dog ses i løbet af februar i Cinemateket i København, hvis man er på de kanter, og senere på måneden udsendes den også på dvd.

Er den så blevet bedre af at blive kortet ned til 125 minutter frem for de oprindeligt otte timers spilletid? Både ja og nej. Man er selvfølgelig nødt til at foretage nogle radikale valg, når man skærer 75 procent af sit værk væk, men det er alligevel påfaldende, at Bornedal har fjernet stort set alt det, han blev kritiseret for, da serien i sin tid kørte i tv.

Anmeldelse: Plat film om sexfikseret dansk søhelt

Det vil sige, hele nutidsplanet er (gud ske tak og lov) væk, og det samme er hele den politiske baggrund for krigen – altså ingen karikeret Monrad, fru Heiberg og kompagni i denne omgang. Og (næsten) væk er også det søgte lag af magisk realisme.

Men at man fjerner alle mellemregningerne, betyder desværre også, at karaktererne bliver psykologisk endnu mere firskårne end i tv-serien, hvilket man ellers ikke skulle tro var muligt.

Biografer siger nej tak til 1864-filmen

Især Pilou Asbæks Didrich fremstår nu som den noget uforståeligt inkarnerede ondskab uden krigstraumerne som en slags forklaringsmodel. Og brødrene Laust og Peter virker endnu mere spejlblanke og endimensionale, mens Inge er et rent postulat. Og Bornedals hang til fælt overspil, der kan få selv de dygtigste spillere til at fremstå som dilettanter, kan man altså ikke klippe sig ud af.

Nedklipningen resulterer også i visse dramaturgiske kortslutninger. Hvordan kommer eksempelvis sigøjnerkvinden ind i billedet?

Tilbage står en banal trekantshistorie samt nogle ret imponerende, voldsomme krigsscener, der fylder omtrent halvdelen af spilletiden. Her kan man se, hvad det store budget bl.a. er gået til, samt hvor dygtig en fotograf Dan Laustsen er.

Spild af 173 licens-millioner: 1864-film knækker for DR

Bornedal har med andre ord kastreret sit eget værk, der nu er pletrenset for alle politiske og historiske konnotationer til fordel for en teknisk flot, men også meget traditionel og sært gammeldags antikrigsfilm.

Er den så blevet bedre af det? Tja, den er i hvert fald knap så irriterende og tålmodighedskrævende. Til gengæld er den også blevet ret ligegyldig. Og det var vel det sidste, Bornedal ønskede sig.

Medv.: Jens Sætter-Lassen, Jakob Oftebro, Marie Tourell Søderberg, Pilou Asbæk m.fl. 125 min. Premiere på mandag i Cinemateket, København. Udkommer på dvd 25. februar

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?