Annonce:
Annonce:

Pragtpræstation af bindegal Søren Malling

Skuespilleren får alle andre til at tage sig anonyme ud i dramakomedien 'Gud taler ud'

Se traileren her:
Annonce:
Følg Underholdning

'Gud taler ud'. Instr.: Henrik Ruben Genz. 105 min. Premiere 28. september over hele landet.

Efter sidste års mislykkede 'Tordenskjold og Kold' med manuskript af den norske forfatter Erlend Loe, der både kunstnerisk og kommercielt var noget nær en katastrofe, er Henrik Ruben Genz tilbage på sporet med 'Gud taler ud'.

 Som en del af ordningen Biografklub Danmark er filmen nærmest garanteret et stort publikum, men indholdsmæssigt er der heldigvis også noget at komme efter.

Genz og medmanuskriptforfatteren Bo hr. Hansen tager (igen) udgangspunkt i et litterært forlæg. Denne gang Jens Blendstrups selvbiografiske gennembrudsroman af samme navn, som de dog tager sig en del friheder i forhold til.

Blandt andet er handlingen kondenseret til blot at udspille sig over et halvt år i 1986, hvorimod romanen ruller over flere årtier.

Erik Clausen er en elskelig narrøv

Annonce:

Vi befinder os i parcelhusland, nærmere bestemt Risskov, og at man vælger at begynde fortællingen på samme dag som Tjernobylulykken finder sted, mere end antyder, at vi er på katastrofal kurs her.

Omdrejningspunktet er lige som i bogen den unge Jens' (og til dels hans to storebrødres) forhold til faren Uffe Blendstrup, der går under 'kælenavnet' Gud.

Gud, der er psykolog, styrer hjemmet enevældigt iført undertøj og slåbrok omgivet af sine øldrikkende patienter, mens sønnerne er flygtet på hver deres facon: den ældste har søgt trøst og ro i en frikirke, den mellemste i onani og isolation, mens den yngste - der også er filmens fortæller - har opdaget glæden ved at skrive.

Ny film om Jørgen 'Gamle' Hansen vinder en solid pointsejr

Og selv om skriften for ham bliver et frigørende projekt, bliver det også det, der forbinder Jens og faren, da Gud/Uffe anerkender det talent, som han aldrig selv havde modet til at forfølge.

Annonce:

Historiens styrke er, at vi betragter despoten gennem Jens' øjne - det vil sige med lige dele rædsel og fascination - hvilket gør ham til en noget mere interessant karakter end den gennemført usympatiske patriark Malling spillede i Charlotte Seilings 'Mesteren' tidligere på året. 'Gud taler ud' står og falder i det hele taget med Mallings præstation, der er imponerende og blændede dygtig udført, men desværre også skaber en slags skævvridning, da ingen af de andre medvirkende for alvor formår at give ham modspil.

Søren Malling er et dumt svin

Hvilket der selvfølgelig kan være en pointe i, men det går også ud over helhedsoplevelsen. Ikke mindst moren - og familiens eneste holdepunkt - Gerd Lillian (spillet af den svenske sangerinde Lisa Nilsson) fremstår noget underfrankeret.

Det virker ganske enkelt uforståeligt, at hun accepterer tingens tilstand i galehuset, der minder ikke så lidt om decideret vanrøgt.

Hvordan det ender, skal selvfølgelig ikke røbes her, hvilket kan og bør læses som en opfordring til at gå i biografen, på trods af, at 'Gud taler ud' aldrig helt rammer den lydefri balance mellem drama og komedie, og at Genz heller ikke denne gang når det tårnhøje niveau fra sin marsklandswestern 'Frygtelig lykkelig' fra 2008. Men mindre kan også gøre det.  

Medv.: Søren Malling, Lisa Nilsson, Marcus Gert, Jesper Asholt m.fl.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: