Sensation: en decideret skræmmende gyser

'It Comes at Night' fremmaner med subtile midler et uhyggeligt fremtidsscenario

Se traileren her:

'It Comes at Night'. Instr.: Trey Edwards Shults. 97 min. Premiere 15. juni i 34 biografer landet over.

Når man skal lave en gyser, vælger de fleste den nemme løsning: At råbe et skingert bøh utallige gange i træk - gerne blandet op med en masse blod. Men man kan også vælge den mere subtile løsning at satse på den snigende uhygge og tilskuerens egne forestillinger. Der er som bekendt forskel på at blive forskrækket og at være skræmt eller bange.

Det første varer som et regel et par sekunder, mens den andet sætter sig i kroppen og sindet i dagevis, hvis ikke for evigt. Det forholdsvis ubeskrevne blad (dette er hans første film med dansk premiere) Trey Edward Shults har heldigvis stor tiltro til publikums egen fantasi, og det der ikke bliver vist her, er mindst lige så vigtigt, som det vi rent faktisk ser.

Anmeldelse: Snigende uhygge

Nu er det jo sådan med den slags film, at jo mindre man ved på forhånd, des  bedre. Men vi befinder os i  et stort afsidesliggende hus i en skov. I første scene ser vi en afkræftet mand dækket af bylder drage sit sidste suk, hvorefter den resterende familie - far, mor og teenagesøn - iklædt gasmasker smider ham i et hul i jorden, hælder benzin over og sætter ild til liget.

Præcis hvad der er gået forud, får vi aldrig at vide, men kan deducere os frem til, at en epidemi tilsyneladende har udryddet det meste liv på jorden, og den lille familie har forskanset sig med et forråd i forsøget på at overleve. Her er fremmede stort set ensbetydende med døden.

Anmeldelse: Gud findes og bor i Hollywood

Da en anden - tilsyneladende rask  - familie opsøger deres ly, sættes deres tillid eller mangel på samme for alvor på prøve.

Mere skal ikke røbes her, men Shults formår på blændede vis at skabe en klaustrofobisk, postapokalyptisk stemning uden at forfalde til de nemme løsning, godt hjulpet på vej af det lille kammerensemble af skuespillere anført af stortalentet Joel Edgerton. Fotografen Drew Daniels smukke billeder og Kris Fenskes underspillede lyddesign udbygger blot den uheldssvangre stemning.

Den store tomhed

'Det skal nok gå alt sammen' siger faren på et tidspunkt, hvorefter moren svarer: 'Det tror du ikke selv på, vel?'. Det replikskifte afspejler meget godt historiens grundtone.

'It Comes Out at Night' er en af den slags sjældne film, der uden billige tricks holder én i et jerngreb fra start til slut og blot bliver mere og mere skræmmende, des mere man tænker over den efterfølgende. En kommende kultklassiker er født.  

Medv.: Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen Ejogo, Riley Keough m.fl.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.