Sensation! Ny amerikansk komedie er faktisk sjov

Mageløse Melissa McCarthy er uimodståelig komisk i gakket spionkomedie

Se traileren til filmen 'Spy'
Følg Underholdning

 

Spy. Instr.: Paul Feig. Premiere d. 4. juni 2015 i 69 biografer.

'Spy' er noget af en sjældenhed. En komedie som rent faktisk er sjov stort set hele vejen igennem. Og det er bestemt ikke fordi, det er nytænkning, der præger løjerne. Tværtimod. Til gengæld fungerer det.

Som titlen indikerer, er der tale om en spionkomedie – en parodi på James Bond og lignende agentfim kombineret med en klassik fortælling om den grå kontormus, som forvandler sig til en hårdtslående og rapkæftet redningskvinde.

Handlingen er kort fortalt, at Susan (Melissa McCarthy) normalt sidder bag en computerskærm, hvor hun ved hjælp af alskens overvågningsteknologi og andet smart isenkram dirigerer stjerneagenten Bradley Fine (Jude Law) gennem diverse farefulde missioner i marken. Susan er selvfølgelig smaskforelsket i Bradley, der er mere Bond end Bond selv.

Anmeldelse: Skræddersyet underholdning

Hårdtslående
Men pludselig forsvinder Bradley og det ender med, at den agentuddannede Susan pludselig selv får chancen og sendes ud i den hårdtslående virkelighed i diverse kiksede forklædninger for at klare ærterne. Hvilket hun selvfølgelig klarer med bravour og nærmest ene kvinde forhindrer jordens undergang.

Det er altså ikke på plotsiden, at 'Spy' udmærker sig, men det gør den i stedet på tempo og timing, hvilket jo er altafgørende i en komedie. Replikkerne er sjove, optrinnene lige så gakkede som grinagtige (på den gode måde), og det stjernespækkede hold har helt åbenlyst selv moret sig undervejs. Og så afslører, Jason Statham en solid dosis selvironi i en rolle, der tager tykt pis på hans image som teflonbelagt actionhelt.

Mageløs
Men det absolutte clou i 'Spy' er mageløse Melissa McCarthy i den altdominerende hovedrolle. Hende og instruktøren Paul Feig har før kørt parløb i den også ualmindeligt vellykkede bryllupskomedie 'Brudepiger' (nok den eneste morsomme af slagsen) samt den noget mere anstrengende 'The Heat'.

Anmeldelse: Sandra Bullock og de fladpandede fjollerier

Men her falder alle brikkerne på plads og McCarthy leverer en turbopræget tour de force, der i mindre talentfulde hænder givetvis havde været en prøvelse, men fordi hun behersker både den sigende detalje og den larmende komik med en paradoksal blanding af det klodsede og det elegante samt det højtråbende og det empatiske, sidder man simpelthen og klukker af grin i stort set samtlige 120 minutter. Det er bestemt ikke hver dag – eller hver måned for den sags skyld – det sker.

Så nej, det er ikke dybt eller vigtigt det her. Til gengæld er det formidabelt underholdende. Det tæller vel også lidt. Så kom bare med en toer.

'Spy'. Instr.: Paul Feig. Medv.: Melissa McCarthy, Jude Law, Jason Statham, Rose Byrne m.fl. 120 min. Premiere d. 4. juni 2015 i 69 biografer.

Ekstra Bladets flash!-redaktion er på Facebook. Klik HER, tryk 'like' og følg med i de seneste nyheder om kendte, kongelige, musik, tv og film.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+