Spielbergs spiondrama mangler nerve

Håndværket er i orden i 'Spionernes bro', men er samlet set en uforløst oplevelse

Se traileren til 'Spionernes bro'

 
Spionernes bro. Instr.: Steven Spielberg. Premiere d. 26. november 2015

Vi skal efterhånden 10 år tilbage for at finde Steven Spielbergs seneste rigtig gode film ('München'), og selv om koldkrigsthrilleren ’Spionernes bro’ kommer med masser af amerikanske roser i bagagen, så er den også kun lige ved og næsten.

Vi befinder os indledningsvis i Brooklyn i 1957, hvor den russiske spion Rudolf Abel (Mark Rylance) tages til fange af FBI. Den amerikanske regering er forpligtet til at sørge for, at han får en advokat, og det bliver noget modvilligt James Donovan (Tom Hanks), der godt er klar over, at tjansen ikke gør ham populær i den amerikanske offentlighed. Men han insisterer ikke desto mindre på at kæmpe for, at den tavse Abel ikke bliver dømt til døden, da han jo blot har gjort sin pligt som soldat.

Sidse Babett i ny film med Tom Hanks

Udvekslingsaffære
Men efterfølgende skydes en amerikansk pilot ned over Sovjetunionen, og Donovan bliver pludselig involveret i en speget udvekslingsaffære, der sender ham til Berlin.

'Spionernes bro' er groft sagt inddelt i to halvdele, hvor første del er et retssagsdrama og anden del er en international spionthriller. Spielberg fanger tidens paranoia (på begge sider af jerntæppet) med en god nerve dog uden John le Carrés desillusionerede kynisme, og det filmiske håndværk (inklusive scenografi) er selvfølgelig mere end i orden.

Anmeldelse: 'Saving Mr. Banks' er heldigvis ikke ren sødsuppe

Men 'Spionernes bro' ender alligevel som en lidt uforløst oplevelse, hvilket ikke mindst skyldes et lidt gumpetungt manuskript (overraskende nok, da brødrene Coen har været ind over, men at det ikke er nogen garanti, så vi jo også i Angelina Jolies 'Unbroken'), samt at vi aldrig rigtig kommer ind under huden på de bærende karakterer.

Idealistisk
Tom Hanks spiller retfærdighedssøgende og idealistisk advokat og træmand, som kun Tom Hanks kan gøre det. Men også på en måde, så vi aldrig glemmer, at det er Tom Hanks vi ser, hvilket ødelægger illusionen en del.

'Spionernes bro' bygger på virkelige begivenheder og historien er som sådan interessant nok, men som film ender den alligevel med at blive mindre end summen af de involverede parter.

Tom Hanks i rørende genforening med en bold

Spionernes bro. Instr.: Steven Spielberg. Medv.: Tom Hanks, Mark Rylance, Scott Shepherd, Amy Ryan m.fl. 141 min. Premiere d. 26. november 2015 i 65 biografer