'Steppeulven': Ikke kun for forrykte

Debutanten Joachim Fjelstrup overstråler alt og alle med sin pragtpræstation som Eik Skaløe i 'Steppeulven'

Eik Skaløe (Joachim Fjelstrup) blev kun 25 år, men nåede at sætte et  uudsletteligt aftryk på dansk rockmusik. (Foto: SF Film)
Eik Skaløe (Joachim Fjelstrup) blev kun 25 år, men nåede at sætte et uudsletteligt aftryk på dansk rockmusik. (Foto: SF Film)

 

Steppeulven. Instr.: Ole Christian Madsen. Premiere d. 19. februar 2015

Eik Skaløe blev kun 25 år inden han en oktoberdag i 1968 begik selvmord et eller andet sted i grænselandet mellem Indien og Pakistan efterladende sig en note med ordene: 'This sucide is decided and carried out by myself. No one is to blame except the cruel person inside me. Forgive me'.

Det er den slags stof, man skaber myter af. Især når man som frontfigur i bandet Steppeulvene forinden har skabt den plade, der af mange kaldes dansk rocks svar på Jellingestenen, 'Hip', der udkom i i foråret 1967.

Dansk rockhistorie: Et vanvittigt trip

Rockikon
Instruktøren Ole Christian Madsen, der allerede i 1988 lavede en fin dokumentarfilm om Skaløe med titlen 'Kun for forrykte', har dog ikke valgt at fokusere på på hans status som mytologisk rockikon – vi skal faktisk mere end to tredjedele ind i filmen, før kimen til Steppeulvene overhovedet bliver lagt.

Madsens omdrejningspunkt er i stedet den både smukke og tragiske kærlighedshistorie mellem Eik Skaløe og Iben Nagel Rasmussen, hvilket både rent narrativt og kommercielt set er et ganske forståeligt valg. Det er simpelthen en god og gribende historie, der så også henvender sig til et lidt større publikum end folk med en speciel interesse i dansk psykedelisk rock fra tresserne.

Friheder
'Steppeulven' foregår i årene 1962-1968 og tager sig en del faktuelle friheder, hvilket jeg ikke har noget problem med. Der er jo bedre billeder i at lade som om Eik og Iben møder hinanden i fængslet i forbindelse med kampagnen mod atomvåben end den mere prosaiske sandhed, nemlig at de mødte hinanden til et møde bagefter.

Til gengæld irriterer det mig, at man spiller Savage Rose på lydsiden flere år før de debuterede, når det nu ikke er strengt nødvendigt og man ellers gør sig så store anstrengelser med tidsbilledet, men det er nok bare mig.

Fremragende
'Steppeulven' står og falder altså med om vi tror på kemien mellem Eik og Iben. Og her vakler den desværre lidt. Simpelthen fordi den debuterende Joachim Fjelstrup er så fuldstændig outstanding fremragende som Eik, at han med en af de mest intense præstationer jeg har set på dansk film i årevis, ganske enkelt stjæler billedet fra alle de andre medvirkende.

Iben reddet fra døden af et nej

Det gælder også Marie Tourell Søderberg som Iben, der, selv om hun får visket den irriterende Inge-karakter fra '1864' væk fra nethinden, simpelthen ikke matcher Fjelstrups pragtpræstation. Måske også fordi hun lades noget i stikken af manuskriptet, der fremstiller hende lidt for sød og nuttet, på trods af de ret markante valg hun træffer undervejs, som man alt efter sindelag kan karakterisere som enten selvstændige eller egoistiske. Eller måske begge dele.

Jeg forstår heller ikke ideen med de mange (og jeg mener virkelig mange) nærmest komisk karikerede bollescener, der mest leder tankerne hen på halvfjerdsernes sengekantsfilm.

Hjerteblod
Forfaldshistorien om stoffernes først forløsende og siden destruktive indvirkning på hippietidens drømme er måske også accentueret en gang eller to for mange.

Trods indvendingerne skal man dog ikke tøve med at tage sine violette snabeltyrkersko sko og bevæge sig mod nærmeste biograf. 'Steppeulven' er nemlig tydeligvis en film lavet med hjerteblod – og dem kan vi aldrig få for mange af – og så skal man selvfølgelig se den for Joachim Fjelstrups tour de force som den nærmest intimiderende karismatiske Skaløe. Det er en debut, der vil gå over i dansk filmhistorie.

Danmarks nye Shooting Star – Joachim Fjelstrup

Steppeulven. Instr.: Ole Christian Madsen. Medv.: Joachim Fjelstrup, Marie Tourell Søderberg, Christian Gade Bjerrum, Johannes Nymark m.fl. 107 min. Premiere i 84 biografer

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?