Synd og skam: Dansk krigsdrama falder tungt til jorden

'I krig og kærlighed' gælder alle kneb - også de mest klodsede

Se traileren her:

'I krig og kærlighed'. Instr.: Kasper Torsting. 135 min. Premiere 15. november i biografer over hele landet.

'Game of Thrones'-stjerne i sønderjysk drama

Det kan egentlig undre, at 'I krig og kærlighed' er den (mig bekendt) første danske spillefilm, der udspiller sig i Sønderjylland under Første Verdenskrig, hvor cirka 30.000 sønderjyske mænd kæmpede på tyskernes side, og i nærheden af 5000 af dem mistede livet, mens mindst lige så mange vendte lemlæstede hjem.

Med andre ord et stykke højdramatisk danmarkshistorie, der nærmest tigger om at blive brugt som skueplads for en filmfortælling. At det ikke er sket før, kan selvfølgelig skyldes, at historiske dramaer og ikke mindst krigsdramaer er en ganske kostelig affære, men det har jo ikke forhindret de danske filmproducenter i at kaste sig ud i en stribe film om Anden Verdenskrig.

Og lad det være sagt med det samme: Det efter danske forhold pænt store budget (42,5 millioner kroner) kan ses. Mere om det senere.

Hulkede sig gennem manuskriptet og tabte ni kilo

Historien starter ved fronten i Frankrig i 1917, hvor vi møder de to venner Esben (Sebastian Jessen) og Jes (Morten Brovn), som havner i en voldsom skududveksling, der ender med at såre Jes, så han bliver lam fra livet og nedefter. For ligeledes at blive sendt hjem i sikkerhed, vælger Esben at skyde sig selv i hånden.

Han vender altså hjem til familien på Als som desertør, men tiden har ikke stået stille, imens han var væk. Sønnen kan ikke længere genkende ham, og har i stedet knyttet sig til den tyske officer Gerhard (Tom Wlaschiha, som mange sikkert genkender fra 'Game of Thrones'), der bejler kraftigt til Esbens ikke helt uvillige kone Kirstine (Rosalinde Mynster).

'Badehotellet'-stjerne stopper: Vender ikke tilbage i den nye sæson

For at få fri bane til det foretagende, beslutter Gerhard, at Esben skal sendes tilbage til fronten, så snart han er kommet sig. Det kan den traumatiserede Esben af flere årsager ikke overskue, og vælger i stedet at flygte. Hvad der så sker, må man gå i biografen for at finde ud af.

Der er som allerede nævnt en del at glæde sig over her. Rammefortællingen er god, og fotografen Jesper Tøffners billeder er afsindigt flotte - ja, der er sågar enkelte af dem, som man nok aldrig glemmer igen. Det er også ganske forfriskende, at man fortæller historien med så store melodramatiske armbevægelser, som tilfældet er. Det kræver så til gengæld, at tingene også fungerer på de indre linjer, for at det hele ikke skal synke sammen som en overmodig souffle.

Og her kniber det straks mere. Historien bliver i sidste ende reduceret til et banalt trekantsdrama, som bestemt ikke bliver hjulpet på vej af en lang række stive replikker, der enten flakser forvildet rundt i lokalet eller falder helt til jorden som skamskudte fugle. Det bliver ind i mellem så højstemt, at det nærmer sig det ufrivilligt komiske. Lidt som man så det med Bornedals '1864'.

'Badehotellet' bedre end nogensinde

Der overlades med andre ord ikke meget til fantasien her, hvilket blot understreges af Robin Hoffmans anmassende score. Skuespillerne prøver måske, men har svært ved at stille meget op med deres ret enstrengede karakterer, og især Sebastian Jessen er en ret postuleret oplevelse som den plagede Esben.

Måske man skulle have overvejet at bruge blot en brøkdel af budgettet på en manuskriptkonsulent, der kunne have ryddet ud i de værste flovsere, der bl.a. også tæller Thure Lindhardt på automatpilot som skrupelløs kollaboratør.

For ambitionsniveauet fejler bestemt ingenting. Og hatten af for det. Til gengæld er man også så forhippet på at nå så bredt ud som muligt (pengene skal jo tjenes hjem igen), at der nærmest går skabeloner og staveplade i den. Derfor ender 'I krig og kærlighed' trods de mange gode takter med at blive både overlæsset og uunderbygget. Synd og skam.  

Medv.: Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Ulrich Thomsen, Thure Lindhardt m.fl.