Instruktøren Peter Schønau Fog har tilsyneladende ikke travlt. Det er 10 år siden, at der var premiere på hans hidtil eneste film 'Kunsten at græde i kor', noget så sjældent som en både underholdende rørende og (sort) humoristisk film om incest baseret på en roman af Erling Jepsen.
Med over en kvart million solgte billetter blev den tilmed både en kunstnerisk og en kommerciel succes. Hvis der er nogen retfærdighed til - hvad man ind i mellem kan tvivle på - bør det samme ske for aktuelle 'Du forsvinder', der igen tager afsæt i en populær roman denne gang af Christian Jungersens bestseller af sammen navn fra 2012.
Bodil-hæder til 'Kunsten at græde i kor'
Fog kaster sig igen ud i et kompliceret og komplekst emne uden entydige svar. Grundlæggende handler 'Du forsvinder' om, hvad det vil sige at være menneske. Hvor stor en del af vores handlinger skyldes fri vilje, som vi selvfølgelig må stå til ansvar for, og hvor mange skyldes kemi og biologi, og er derfor noget,vi ikke selv er herre over?
Historien er kort fortalt, at den populære skoleleder Frederik (Nikolaj Lie Kaas) til alles overraskelse anholdes og sigtes for underslæb. Men samtidig viser det sig, at han de seneste tre år har haft en hjernesvulst, der i højere og højere grad har været med til at ændre hans personlighed, og blandt andet har gjort ham mere opfarende og aggresiv.
Robert til 'Kunsten at græde i kor'
Hans kone Mia (Trine Dyrholm) og advokaten Bernard (svenske Michael Nyqvist) gør nu alt, hvad der står i deres magt for at få Frederik frikendt med den argumentation, at hans sygdom har bevirket, at han ikke kan drages til hverken retsligt eller moralsk ansvar for forbrydelsen. Og filmens dramatiske omdrejningspunkt er selve retssagen, hvilket på elegant vis giver mulighed for at få inddraget en masse af den forskning og viden vi har om emnet på banen, uden at det bliver klodset eller docerende.
Men samtidig begynder Mia selvfølgelig at spørge sig selv om, hvem den mand hun er gift med, egentlig er. Han er i hvert fald ikke den samme, som hun i sin tid mødte og blev forelsket i.
Filmpris til 'Kunsten at græde i kor'
Et andet overbevisende træk i 'Du forvinder' er den fragmentariske fortælleform, der gør, at vi selv må forsøge at stykke en brugbar helhed frem - præcis som hjernen konstant arbejder på at stykke de mange sanseindtryk sammen til noget meningsgivende. Og så er den såkaldte 'sandhed' - hvis en sådan overhovedet findes - jo også i høj grad afhængig af beskuerens synsvinkel, hvilket der også leges behændigt med her.
De mange lag i 'Du forsvinder' spænder dog aldrig ben for hverken det umiddelbart underholdende eller det menneskeligt nærværende. Det skyldes selvfølgelig primært et enormt overblik fra instruktøren og manuskriptforfatteren Peter Schønau Fogs side, men han hjælpes i høj grad på vej af fremragende skuespil på alle pladser - ikke mindst de tre primære figurer gestaltes (igen) med bravur og stor troværdighed af Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas og Michael Nyqvist.
'Du forsvinder' er med andre ord en ubetinget vellykket film, der fortjener et stort og begejstret publikum.
Medv.: Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas, Micg´hael Nyqvist, Mikkel Boe Følsgaard m.fl.