Verdenspremiere i dag: Sådan er den nye Star Wars

Det hypede 'Star Wars'-comeback hverken skuffer eller begejstrer for alvor

Her kan du se Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch uddybe sin anmeldelse i studiet hos en meget begejstret Paula Larrain, der er kæmpe fan af 'Star Wars'

 

Star Wars: The Force Awakens. Instr.: J.J. Abrams. Verdenspremiere d.16 december 2015 over hele landet

Jeg var netop fyldt 14 år, da den første 'Star Wars'-film 'A New Hope' havde premiere i 1977 og dermed en henholdsvis ung og næsten voksen mand, da de to efterfølgende blev søsat. Det var altså snarere rumcigarer, rockmusik og piger der dengang optog min bevidsthed frem for rumskibe, jedi-riddere og prinsesser. Jeg så dem da – med meget stor fornøjelse tilmed – men det var altså ikke noget der ændrede min verden eller min opfattelse af filmmediet for den sags skyld.

Og da den næste trilogi havde premiere med 'The Phantom Menace' i 1999 var jeg selv blevet far til to drenge, og havde derfor modsat mange hardcore fans ikke så meget imod, at George Lucas havde trukket universet i en mere børnevenlig retning, selv om jeg heller aldrig kom til at holde af den fjollede Jar Jar Binks med Fedtmule-ørene.

Det kan du forvente af Star Wars

Religiøs iver
Jeg er med andre ord ikke en af dem, der har ligget søvnløs i ugerne op til premieren på den syvende film i rækken, 'The Force Awakens', med en nærmest religiøs iver, der ærligt talt er en større sag værdig. Jeg glæder mig eksempelvis mere til den den kommende Tarantino-film, der har premiere lige efter nytår.

Men selvfølgelig var jeg da spændt, da jeg satte mig i Cinemaxx’ IMAX biograf med 3D-brillerne på efter den omstændelige sikkerhedsprocedure vi udvalgte til pressevisningen skulle igennem forinden.

For uanset ens personlige forhold til serien, så kommer man ikke udenom, at Star Wars har en helt særlig plads i filmhistorien. Og det derfor er en forbandet svær opgave instruktøren J. J. Abrams (som tidligere med stort held har genoplivet 'Star Trek') er blevet sat på.

Ups! Bliver Star Wars-spoiler afsløret her?

Gamle fans
Han skal både tilfredsstille de gamle fans af den oprindelige trilogi (blandt andet ved at distancere sig fra den anden trilogi), tiltrække et nyt, yngre publikum som måske ikke er så meget inde i sagerne, sælge en helvedes masse billetter og samtidig sørge for ikke at skubbe de mange annoncører fra sig, der bruger logoet til at sælge alt fra legoklodser over batterier til appelsiner. Han skal med andre ord ikke pisse nogen af, hverken hvad religion, race eller moral angår, hvilket sjældent er det bedste udgangspunkt for andet end tomme kalorier.

Lykkes det så. Tja, hvis man tager de nostalgiske briller på så kan man jo glæde sig over, at vi igen møder Han Solo, Prinsesse Lea og kortvarigt også Luke Skywalker, der alle bliver spillet af de oprindelige skuespillere; Harrison Ford, Carrie Fischer og Mark Hamill. Ja selv Chewbacca, C-3PO og R2-D2 dukker op igen.

Mads Mikkelsen spiller med i ny Star Wars-film

Dødsstød
Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre fordi handlingen i 'The Force Awakens' udspiller sig nogle årtier senere end episode seks (som jo var den tredje film rent kronologisk), hvor prinsesse Leia, der står i spidsen for oprørerne forsøger at finde den forsvundne Luke Skywalker, mens de nye egentlige magthavere i Den Første Orden (hvis æstetik minder ikke så lidt om nazisternes) planlægger det endelige dødsstød mod både Republikken og Modstandsbevægelsen. Mere skal ikke røbes her...

Kort sagt, så er alt det der fungerer her – og det er egentlig det meste – gentagelser af noget man har set før i de oprindelige Star Wars-film (især den allerførste). Superskurken Kylo Ren (Adam Driver) har en umiskendelig lighed med Dart Vader, Dødstjernen er blot blevet afløst af en endnu større af slagsen, vi er igen på en is- og en ørkenplanet og tematisk spiller et far/søn opgør en væsentlig rolle. Selv en ny, lille, sjov, bippende droide er der blevet plads til. Rent deja-vu.

Star Wars vil udløse gigantisk pengeregn over Disney

Lidt skuffende
Abrams tilfører forbavsende lidt nyt, hvilket faktisk er lidt skuffende. Lige som de nye spillere på holdet, primært Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) og Poe (Oscar Isaac) virker besynderlig underfrankerede rent psykologisk, og vi når nærmest ikke at lære dem at kende. Det kan vi selvfølgelig komme til i de næste film, men alligevel.
Det virker især underligt, at man hyrer så dygtig en skuespiller som Isaac og så bruge ham til så lidt. Til gengæld hygger Harrison Ford sig tydeligvis med sin gamle, brovtende smuglerfigur.

Man bør med andre ord nok skrue forventningerne lidt ned i forhold til den hysteriske hype, så venter der én en gedigent underholdende science fiction film. Hverken mere eller mindre. Det er i hvert fald kun på grund af konteksten, at 'The Force Awakens' skriver sig ind i filmhistorien.

Star Wars: The Force Awakens. Instr.: J.J. Abrams. Medv.: Harrison Ford, Carrie Fischer, Oscar Isaac, Daisy Ridley m.fl. 135 min. Verdenspremiere i dag over hele landet

Til den danske gallapremiere tirsdag aften udfordrede Ekstra Bladet den amerikanske ambassadør Rufus Gifford til en omgang 'Fuck, marry, kill'
Twerk Queen gav den fuld gas til gallapremieren
Ekstra Bladet udfordrede en række kendte til en god, gammaldaws lyssværdsduel på den røde løvber til gallapremieren
Her kan du se hele interviewet med Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch
Her kan du se filmens trailer