Vild flugt fra nazisterne

'Den 12. mand' fortæller historien om den hårdt sårede Jan Baalsruds månedlange flugt over fjeldene til Sverige 

Se traileren her:

'Den 12. mand'. Instr.: Harald Zwart. 135 min. Premiere 22. marts i 60 biografer landet over.

B&W var udpeget som mål, fordi briterne mente, at de 7500 medarbejdere producerede og reparerede skibe og motorer for tyskerne, og fordi man ville anspore danskerne til at udføre sabotage i stedet for at risikere bombardementer. Foto: Nationalmuseet Tilbageblik Bombetogt mod B&W: Britiske fly smed 32 bomber på Christianshavn

Jan Baalsruds dramatiske flugt fra tyskerne gennem de snedækkede norske fjelde til det neutrale Sverige i 1943 er en velkendt historie i hjemlandet, hvor den har været genstand for flere bøger og filmatiseringer - ikke mindst den Oscarnominerede 'Ni liv' fra 1957.

Men nu kommer der altså en ny storproduktion, der modsat 'Ni liv' ikke kun fokuserer på Baalsruds mod og overlevelsesvilje, men i lige så høj grad på den lokalbefolkning, der med fare for deres eget liv hjalp og skjulte ham under flugten.

Den norske frihedskæmper Max Manus spilles glimrende og overbevisende af Aksel Hennie. (Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS) Anmeldelser Et vellykket heltekvad

12 norske sabotører er i en fiskekutter på vej fra Shetlandsøerne til en mission i det besatte Norge. Undervejs bliver de stukket og passet op af tyske soldater. Det lykkes dem at springe kutteren i luften, men alle på nær en tages til fange eller dræbes på stedet. De tilfangetagne tortureres efterfølgende til døde eller henrettes.

Men Baalsrud (Thomas Gullestad) formår altså at flygte - blandt andet ved at svømme gennem det iskolde vand - og de næste måneder leger han kispus med tyskerne, ikke mindst Tromsøs Gestapo-chef Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers). Lige præcis den del af historien er vist det, man med en pæn omskrivning kalder 'dramatisk frihed', da alle dokumenter tyder på, at tyskerne regnede med,at han var omkommet.

Sabotagen 10. maj 1943 mod riffel-syndikatet, der producerede våben til tyskerne,  var et af BOPA's vigtigste angreb. Foto: /Ritzau/ Tilbageblik Sabotører stjal 63 kg sprængstof i kalkbrud

Uanset hvad holder den hårdtsårede Baalsrud sig skjult for tyskerne i det barske vinterlandskab, mens det under ufattelige strabadser lykkes ham at forcere fjeldene i Manndalan og nå de 200 kilometer hen til Sverige. Baalsrud blev invalideret af hændelserne, kom aldrig igen i aktiv tjeneste og døde i 1988, hvorefter han efter eget ønske blev begravet i netop Manndalan.

Det burde jo være stof nok til en ganske spændende film, men 'Den 12. mand' føles alligevel sært ensformig og forudsigelig. Vi ved (også selv om man ikke kendte historien i forvejen) allerede fra første scene, at han overlever, og da hverken den bastante instruktør Harald Zwart eller manuskriptforfatteren kerer sig synderligt om psykologi og den slags, bliver det mest til fysisk lidelse, sne, kulde, onde tyskere (der spilles på alle naziklicheerne her) og heltmodige nordmænd og -kvinder.

Igen og igen i samtlige to timer og et kvarter. Man er ikke et sekund i tvivl om, at Baalsrud har udført en nærmest overmenneskelig og fantastisk bedrift, men det er der altså ikke kommet en fantastisk film ud af. Og på trods af den lange spilletid, er man ikke blevet en dyt klogere på, hvad der egentlig drev ham. Overlevelsesinstinkt gør det ikke alene. Ej heller tyndt belagte floskler, om at 'der er noget større på spil'.

900.000 nordmænd har allerede set 'Kon-Tiki', der nok også skal blive en succes i de danske biografer. (Foto: Carl Christian Raabe) Anmeldelser 'Kon-Tiki' er en betagende flot film

Det bombastiske score - der i subtilitet næsten leder tankerne hen på en norsk sportskommentator - gør heller intet godt for oplevelsen, det gør de bjergtagende norske landskaber og Geir Hartly Andreassens smukke billeder til gengæld. Men altså ikke nok til, at inertien ikke hurtigt indfinder sig.

Medv.: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgard Petersen m.fl.

1 kommentar
Vis kommentarer