60 år i dag: Derfor er Trier så vigtig for Danmark

Både filminstruktører og skuespillere er rørende enige om, at Lars von Trier er uundværlig for dansk film - se billedgalleri med alle gæsterne

Peter Aalbæk og Lars von Trier ankom til deres egen fødselsdag i en kampvogn. (Video: Jakob Jørgensen)

Cremen af Danmarks aller bedste filminstruktører og skuespillere var godt repræsenteret, da Danmarks store film-geni Lars von Trier sammen med Zentropa-bossen Peter Aalbæk fejrede dobbelt 60 års fødselsdag i Filmbyen i Avedøre. Og de var alle enige om, at Lars von Trier, der i dag fylder 60 år, er fuldstændig uundværlig for dansk film.

Peter Aalbæk og Lars von Trier fejrede dobbelt 60 års fødselsdag i Filmbyen. De ankom selvfølgelig standsmæssigt i en militær kampvogn. (Foto: Jakob Jørgensen) Danske kendte Ankom til fødselsdag i kampvogn

- Jeg kan ikke forestille mig dansk film uden Lars von Trier. Han er den vigtigste filmiske inspiration i Danmark. Jeg har kendt ham om man så må sige i nærbilleder, da vi f.eks. i fællesskab lavede filmen 'De fem benspænd', fortæller den gamle filmlegende Jørgen Leth til Ekstra Bladet og tilføjer:

Sadistiske benspænd
- Det var en stor oplevelse at arbejde sammen med Trier i 'De fem benspænd', hvor han skulle sætte mig i fem svære situationer. Han udsatte mig for nogle vildt sadistiske benspænd.

Jørgen Leth peger på film som 'Dogville' og tv-serien 'Riget' som nogle af hans foretrukne Trier-værker og nævner også 'Antichrist' og Melancholia' samt 'Breaking the Waves', før han afslutter:

- Og uden alle hans filmværker, ville dansk film altså se noget mindre ud.

Lars von Trier ses her til sin 60-års fødselsdag i Zentropa sammen med sin nye kæreste Jenle Hallund. (Foto: Jakob Jørgensen) Danske kendte Trier: Ja, vi er kærester

Trier viste vejen
Den danske filminstruktør Per Fly mener også, at Trier har haft kæmpe stor betydning for dansk film:

- At han f.eks. er blevet her i Filmbyen, hvor han nu fejrer sin fødselsdag, er jo en meget vigtig del af hele stedets ånd. Trier er gået forrest med henblik på at vise, hvor langt en instruktør kan gå med sin film og hvor meget man kan improvisere. Det må tilskrives Trier i en god kombination med Peter Aalbæk, at disse ting har fået plads, siger Per Fly og peger på filmen 'Breaking the Waves' som sin yndlingsfilm af Trier.

Et fyrtårn i dansk film
Den danske filminstruktør Ole Christian Madsen, der netop har afsluttet sit arbejde med den store amerikanske tv-serie 'Banshee', er også begejstret for Trier.

- Trier har været det store fyrtårn i dansk film. Han er manden bag det internationale gennembrud i dansk film. Han har også skabt det internationale momentum, som dansk film i øjeblikket kører på. Og jeg tror i øvrigt, at den internationale del af dansk film vil få mere og mere betydning. Netop nu er der nemlig et problem med omsætningen for film i Danmark, siger Ole Christian Madsen og tilføjer:

- Jeg har altid set op til Lars, men jeg har også spillet tennis med ham i mange år. Og han er altså en lousy tennis-spiller, siger Ole Christian Madsen og slutter i et latterbrøl.

'Idioterne' blev et springbræt
Skuespilleren Jens Albinus, der både har medvirket i Lars von Triers film 'Idioterne' og 'Direktøren for det hele', afslører, at han er meget taknemmelig for sin rolle i 'Idioterne'.

- Han har jo i den grad flyttet hegnspælene i dansk film. Men han har også været i stand til at se andre mennesker omkring sig og give dem udviklingsmuligheder.

Hvordan var det for dig at medvirke i 'Idioterne'?

- Det var et vanvittigt specielt projekt. Jeg elskede det. Og min rolle i 'Idioterne' er helt sikkert grundlaget for alle de ting, jeg har lavet rundt omkring i Europa. Rollen blev et springbræt for min karriere.

- Og det er jeg jo ikke ene om. Trier har været med til at sætte utroligt mange film-karrierer i den rigtige retning, fordi Lars også har været dygtig til at blive hjemme i Danmark og blive ved med at lave film, der har skabt international opmærksomhed, siger Jens Albinus.

Trier præsenterede for første gang offentligt sin nye kæreste Jenle Hallund. (Foto: Jakob Jørgensen)
Trier præsenterede for første gang offentligt sin nye kæreste Jenle Hallund. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Den 78-årige filminstruktør Jørgen Leth mødte op til Triers fødselsdag med sin søn Asger Leth, der også er filminstruktør. (Foto: Jakob Jørgensen)
Den 78-årige filminstruktør Jørgen Leth mødte op til Triers fødselsdag med sin søn Asger Leth, der også er filminstruktør. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Filminstruktøren Per Fly sammen med sin kone, skuespilleren Charlotte Fich. (Foto: Jakob Jørgensen)
Filminstruktøren Per Fly sammen med sin kone, skuespilleren Charlotte Fich. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Filminstruktøren Ole Christian Madsen.(Foto: Jakob Jørgensen)
Filminstruktøren Ole Christian Madsen.(Foto: Jakob Jørgensen)

Skuespillerne Peter Gantzler, Marina Bouras og Jens Albinus. (Foto: Jakob Jørgensen)
Skuespillerne Peter Gantzler, Marina Bouras og Jens Albinus. (Foto: Jakob Jørgensen)

Filminstruktøren Susanne Bier med sin ægtemand Jesper Winge Leisner. (Foto: Jakob Jørgensen)
Filminstruktøren Susanne Bier med sin ægtemand Jesper Winge Leisner. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

1 af 13 Den 78-årige filminstruktør Jørgen Leth mødte op til Triers fødselsdag med sin søn Asger Leth, der også er filminstruktør. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 13 Filminstruktøren Per Fly sammen med sin kone, skuespilleren Charlotte Fich. (Foto: Jakob Jørgensen)
3 af 13 Filminstruktøren Ole Christian Madsen.(Foto: Jakob Jørgensen)
4 af 13 Skuespillerne Peter Gantzler, Marina Bouras og Jens Albinus. (Foto: Jakob Jørgensen)
5 af 13 Filminstruktøren Susanne Bier med sin ægtemand Jesper Winge Leisner. (Foto: Jakob Jørgensen)
6 af 13 'Noller' Olsen. (Foto: Jakob Jørgensen)
7 af 13 Dansk films old grand lady, Lissy Bellaiche, der har arbejdet for Zentropa i mange år, men som sidste år gik på pension. (Foto: Jakob Jørgensen)
8 af 13 Den danske skuespillerinde Birgitte Hjort, der netop nu har stor succes i den amerikanske tv-serie 'Vinyl'. (Foto: Jakob Jørgensen)
9 af 13 Både Trier og 'Ålen' har virkelig rykket tingene i den gode retning i dansk film, siger Bjarne Henriksen. (Foto: Jakob Jørgensen)
10 af 13 Julie Zangenberg: Lars betyder så meget for dansk film. Jeg kender ham fra min hovedrolle i filmen 'Viceværten', hvor han var inde over som konsulent.(Foto: Jakob Jørgensen
11 af 13 Peter Aalbæk og Lars von Trier ankom til deres egen fødselsdag i en kampvogn. (Foto: Jakob Jørgensen)
12 af 13 Trier præsenterede for første gang offentligt sin nye kæreste Jenle Hallund. (Foto: Jakob Jørgensen)
13 af 13 Lars von Trier poserer for pressen under filmfestivalen i Cannes med FUCK tatoveret på sine fingre. (Foto: Polfoto)