Aretha Franklin-dokumentar er ulovlig

Den legendariske sangerinde har vundet en sag om en ny dokumentarfilm med gamle optagelser.

Den 73-årige sangerinde Aretha Franklin er 'still going strong'. Her synger til en koncert sidste år.(Foto: AP)
Den 73-årige sangerinde Aretha Franklin er 'still going strong'. Her synger til en koncert sidste år.(Foto: AP)

Aretha Franklin er også kendt som dronningen af soul, og hendes musikalske karriere er i en liga for sig.

Det syntes den tidligere pladeproducer Alan Elliott tilsyneladende også, og derfor sikrede han sig i 2008 rettighederne til en række optagelser fra gospelsangerindens koncert i en baptistkirke i Los Angeles i 1972, skriver Los Angeles Times.

Optagelserne blev lavet under den klare aftale, at hvis de skulle bruges, skulle det ske med Aretha Franklins samtykke. Den del glemte Alan Elliott dog, selvom han nu er klar med dokumentarfilen 'Amazing Grace' om legenden.

Soul-diva raser over ny biografi

Indtrængen i privatliv
Det fik den 73-årige sangerinde til at hive ham i retten, og hun har nu fået rettens ord for, at filmen ikke må udgives.

- Han skulle have tilladelse fra hende, og det havde han ikke, konstaterede dommeren, John Kane, i et interview med The Hollywood Reporter efter den 90 minutter lange høring.

Her stod det klart, at dokumentarfilmen var kompromitterende for 'Respect'-sangerinden. I anklagen lød det, at det var en indtrængen i hendes privatliv.

Servitrice smider soulstjerne ud

Filmoptagelser af Sydney Pollack
Selvom fotografen Sydney Pollack, der filmede koncerten i 1972, havde tilladelse til at filme, havde han ikke tilladelse til at udgive optagelserne. Da Alan Elliott købte rettighederne, købte ham dem altså også uden tilladelse til at udgive optagelserne, forklarede dommeren efterfølgende. Sydney Pollack blev siden hen en verdensberømt filminstruktør.

Dokumentarfilmen 'Amazing Grace' skulle have haft premiere på Telluride Film Festival fredag aften i Colorado, men efter afgørelsen blev den taget af programmet. I stedet fik publikum lov at se dokumentaren 'Sherpa', om de lokale folk, der assisterer bjergbestigerne op ad Mount Everest, skriver The Hollywood Reporter.

Aretha Franklin finder sig ikke i hvad som helst.(Foto: AP)
Aretha Franklin finder sig ikke i hvad som helst.(Foto: AP)