Det skal du vide om Oscar-showet i nat

Vi har samlet det du skal vide fra Hollywood-natten: Få et kort resumé og de kuriøse detaljer her

Se Ekstra Bladets filmanmelder Henrik Queitsch og Oscar-ekspert Søren Langelund vurdere dette års Oscar-uddeling

Er du netop gået glip af fem timers Oscar-hype, faldt du i søvn over popcornene i nat, eller orkede du bare ikke at holde dig vågen til årets største entertainment-event, så kan du ånde lettet op og få det hurtige  overblik ved at læse videre her.

Vi har samlet de store og nødvendige højdepunkter fra glimmer-natten i Hollywood, så du er fuldt opdateret til at sladre over morgenkaffen:

Det vigtigste er naturligvis de store priser, så lad os få dem overstået med det samme. Her gik den gyldne statue til følgende vindere:

Bedste film: 'Birdman'
Bedste mandlige skuespiller: Eddie Redmayne, 'The Theory of Everything'
Bedste kvindelige skuespiller: 
Julianne Moore, 'Still Alice'
Bedste mandlige birolle: J.K. Simmons, 'Whiplash'
Bedste kvindelige birolle: Patricia Arquette, 'Boyhood'
Bedste manuskript: Alejandro Gonzalez Inarritu mfl., 'Birdman'
Bedste instruktør:  Alejandro Gonzalez Inarritu, 'Birdman'
Bedste filmsang: Glory af John Legend
Bedste dokumentar blev i øvrigt filmen 'CITIZENFOUR' om whistlebloweren Edward Snowden.

Hernæst kan vi nu gå over det til aftenens klassiske elementer som de kuriøse indslag, de politiske korrekte opråb, værtens præstation, overraskelserne, dem der ikke overholdt taletiden og ikke mindst kjolerne på den røde løber...

Fuglemanden fløj til himmels med Oscar-sejr

Julianne Moore vinder endelig en Oscar

Vi har samlet de 15 mest  vigtige og skæve højdepunkter her:

1. Instruktøren af den polske film 'Ida' måtte som den eneste kaldes ud fra scenen to gange, da han negligerede musikken, indtil den begyndte endnu engang.

2. Intromusikken til skuespillerne var flere gange under showet soundtracket til 'Dirty Dancing' og under creditlisten soundtracket til 'Top Gun'.

3. Under showet blev ytringsfrihedens - i kølvandet på de nylige terrorangreb rundt om i verden - hyldet af Academy of Motion Picture Arts and Sciences formanden Cheryl Boone. Et andet politisk budskab kom fra Patricia Arquette, der i sin takketale for bedste birolle slog et slag for kvinders rettigheder.

4. Værten Neil Patrick Harris havde efter halvanden times show arbejdet sig mod nok til at dukke op på scenen i... underdrenge. Og ikke andet!

5. Skuespilleren David Oyelowo, der spiller Martin Luther King i filmen 'Selma', fik som den eneste en klump i halsen og måtte stoppe op, da han skulle på scenen for at præsentere en række film.  

Monica Lewinsky med til Oscar-fest
6.
Hun dukkede ikke op på den røde løber. Ikke den der ledte til Dolby Theatre i hvert fald. Men den mangeårige mediesky Monica Lewinsky tog dog til fest hos Vanity Fair for at følge Oscar-showet i stedet.

7. - Edward Snowden kunne ikke være her i aften af en eller anden grund, jokede vært Neil Patrick Harris efter dokumentarfilmen 'CITIZENFOUR' løb med en Oscar til instruktør Laura Poitras.

8. Musikeren John Legend, flankeret af et gospelkor, modtog stående applaus efter at have optrådt med 'Selma'-sangen Glory. Fem minutter efter vandt han en Oscar for bedste filmsang.

9. Filmklassikeren 'Sound of Music' med Julie Andrews og Christopher Plummer blev hyldet med et medley fra selveste Lady Gaga, der fik stående applaus. En applaus som blev videregivet til Julie Andrews, der dernæst trådte ind på scenen for at præsentere prisen for bedste filmmusik. 'Sound of Music' vandt i sin tid fem Oscars, og aftenens indslag var et af aftenens helt store højdepunkter.

10. Danmarks bidrag og mulighed for at tage del i en Oscar var tilstede med Ulrich Thomsens rolle i den israelske kortfilm 'Aya', den dansk co-producerede polske film 'Ida' og tegneserien 'Song of the Sea', som delvist er kreeret fra en tegnestue i Viborg. Det blev dog ved en Oscar til 'Ida'.

Personlig tale om selvmordsforsøg
11.
Manuskript-forfatteren Graham Moore fra 'The Immitation Game', kom med aftenens mest personlige tale: - Jeg kan ikke tro, at jeg står her og kigger ud på alle disse skønne ansigter. Som 16-årig prøvede jeg at begå selvmord. Fordi jeg følte mig anderledes. Så til dig derude, der ikke føler, at du passer ind: Jo, du gør. Og husk at bring dette budskab videre, når du selv står på denne scene engang.

12. Traditionen tro kunne Matthew McConaughey, der præsenterede prisen for bedste kvindelige hovedrolle, ikke nære sig for at indlede sin tale med 'Alright'. Han undlod dog de sidste to karakteristiske 'alright, alright', som han er kendt for.

13. På den røde løber før showstart var det særligt J-Lo i en nedringet drøm af en prinsessekjole, der vakte opsigt. Det gjorde en stram kjole på Jennifer Aniston også og mindre populær blandt modefolket blev Gwyneth Paltrows lyserøde 80'er tuperør med blomst omtalt.

14. Filmen 'Birdman' blev den helt store vinder med i alt fire Oscars i tunge kategorier som bedste film, bedste instruktion, bedste fotograf og bedste manuskript. Samme antal statuer opnåede dog også Wes Andersons 'The Grand Budapest Hotel' men i mindre tunge kategorier som bedste filmmusik, bedste kostumer, bedste makeup og hår samt bedste scenografi. Clint Eastwoods seks-gange-nominerede 'American Sniper' hev kun en Oscar hjem for bedste lyddesign.

15. Michael Keaton, der for første gang nogensinde var nomineret for rollen i 'Birdman' gik tomhændet hjem, mens Julianne Moore, nomineret for femte gang, endelig kunne tage en Oscar med hjem i håndtasken.

Du kan få den fulde liste af Oscar-vindere i artiklen her:

Her er den komplette vinderliste

Og få det hurtige overblik på hele aftenens højdepunkter her:

Og vinderen er...

Savner du mere Oscar-nørderi, så læs flere detaljer her:

 'Birdman' blev en af aftenens helt store vindere. (Video: AP)

Eddie Redmayne løb med en Oscar for bedste mandlige hovedrolle. (Video: AP)

Se Julian Moore modtage prisen for bedste kvindelige skuespiller (Video: AP)

J.K. Simmons var på forhånd favorit til vinde prisen for bedste mandlige birolle - og han endte med at vinde. (Video: AP)

Patricia Arquette vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle, for sin præstation i 'Boyhood'. (Video: AP)

 Lady Gaga gav sig i kast med musical-genren under showet. (Video: AP)

Se højdepunkter fra den røde løber. (Video: AP)

 Her kan du høre Ekstra Bladets ekspertpanels dom over aftenens mange kjoler.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?