Fik Bodil-pris for sin første hovedrolle nogensinde

Den 57-årige Henrik Birch var måske den gladeste mand i Bremen Teatret

Henrik Birch fik sin første hovedrolle i 34 år. Og det gav ham en Bodil. Fortjent. (Foto: Jakob Jørgensen)
Henrik Birch fik sin første hovedrolle i 34 år. Og det gav ham en Bodil. Fortjent. (Foto: Jakob Jørgensen)

De fleste danskere kender Henrik Birch i rollen som den vagthavende betjent Ole i TV2-serien ’Anna Pihl’. Han har også medvirket i biroller i tv-serierne ’Taxa’, ’Edderkoppen’, ’Rejseholdet’, ’De udvalgte’ og ’Krøniken’ samt i biroller i flere film. Man har ind til videre roligt kunne kalde Henrik Birch for den evige birolle.

Men det blev der lavet godt og grundigt om på, da han sidste år bragede igennem i sin første hovedrolle i 34 år i en film, nemlig i rollen som fiskeren 'Kesse' i filmen 'Klumpfisken'. Og præstationen var så overbevisende, at Henrik Birch i går scorede en velfortjent Bodil i kategorien 'bedste mandlige hovedrolle'.

- Det er meget bevægende for mig. Jeg er utrolig glad for den Bodil-pris. Tak til Søren Balle, der har været en fantastisk instruktør. Og tak til hele filmholdet og alle i Hirtshals. At lave den her film er været en stor kærlighedsaffære. Og tak til min medspillere og til Susanne Storm, som jeg spillede overfor i filmen, lød det fra Henrik Birch.

- Rollen som den nordjyske fisker Kesse er mit livs gyldne rolle. Det er en rolle, der er kommet til mig stille og roligt gennem 34 års arbejde. Og så skal der held i sprøjten til at få en hovedrolle i en film, har Henrik Birch tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Bodil-dronning i den syvende himmel

- Jeg er jo ikke et kendt ansigt som Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas eller Anders W. Berthelsen. Men jeg håber inderligt, at filmen bliver en succes. Det ville være skønt både for hele filmholdet og mig selv. Og det kunne måske blive et argument for, at man ikke nødvendigvis altid behøver at benytte de mest kendte ansigter, når man laver film i Danmark.

Filmen blev en anmelder-succes og en gigantisk succes for Henrik Birch, så måske skulle filmproducenterne og filminstruktørerne lytte lidt til hans råd. Mindre kendte ansigter kan altså også brage igennem.

Fik sin første hovedrolle efter 34 år

I begrundelsen for Bodil-prisen for 'bedste mandlige hovedrolle' har Bodil-komiteen skrevet følgende om Henrik Birch:

Søren Balles fine debut ’Klumpfisken’ foregår blandt fiskerne i Hirtshals. Det er en film, der står og falder med miljøets troværdighed. I den situation var det oplagt at lade Henrik Birch gentage rollen som Kesse, som han også havde på teateret. Et lykkeligt valg viser det sig. For den store rolle som Kesse giver Henrik Birch lejlighed til at vise det format, han igennem årene mest har udfoldet på teateret. I dansk film og tv har han mestendels spillet biroller som betjente, advokater, fædre og taxachauffører, men i ’Klumpfisken’ får han ansvaret for at bære en hel film på sine skuldre. Fiskeriet er i knibe og den følelsesmæssige søgang er høj, men den dramatiske kurs ligger støt i hænderne på Henrik Birch. Han former en stilfærdigt bevægende og bundsympatisk skikkelse. Som føles nøjagtig så ægte som den jyske virkelighed, vi skal føle, vi befinder os i. Det er knageme godt gjort!

Henrik Birch ses her i rollen som fiskeren Kesse i en scene fra filmen 'Klumpfisken'.(Foto: SF Film)
Henrik Birch ses her i rollen som fiskeren Kesse i en scene fra filmen 'Klumpfisken'.(Foto: SF Film)

 Viggo Mortensen modtog en ærespris ved aftenens prisuddeling. Inden showet fortalte han, at han fandt det større end at blive nomineret til en Oscar. (Video: Ritzau)

Lars Mikkelsen var nomineret for sin medvirken i filmen 'Dyr som drømmer'. (Video: Ritzau)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby