Ghita krydser fingre for Hennings første Robert

Dansk films store diva har allerede fem Robert-priser. Jensen er indstillet ’Kaj Johansen’-rollen fra 'Sommeren 92'

Ghita Nørby og Henning Jensen håber begge på en Robert d. 7. februar. Foto. Tariq Mikkel Khan
Ghita Nørby og Henning Jensen håber begge på en Robert d. 7. februar. Foto. Tariq Mikkel Khan

Med 152 film i rygsækken er Ghita Nørby nok en af de Robert-nominerede i år med det mest digre cv. Men kollegaen Henning Jensen har også bunker af film i bagagen - selv om både Jensen og Nørby i mange år primært har brugt tiden på scenen på Det kongelige Teater og derfor - naturligvis - har høstet teaterpriser i lange baner.

Robert kamp: De unge mod de gamle

- Det har ærlig talt ærgret mig lidt, at jeg trods 45 film aldrig har fået eller har været nomineret til en filmpris før nu. I 45 år – begyndende med ’19 røde roser’ i 1975 har jeg spillet psykopat, dumt svin, nazist og morder - for nu at sætte et hurtigt prædikat på typen af mine roller. Og så første gange hvor jeg spiller en sympatisk rolle, kommer der fluks en Robert-nominering. Ja hvad skal man sige? ’Nå’ er vel egentlig meget dækkende for min reaktion, griner Henning Jensen.

Han understreger dog samtidig, at hans forfængelighed vil lune sig fælt, hvis der den 7. februar kommer en Robert statuette hjem på ’kaminhylden’.

Her kan du se traileren for 'Sommeren 92'

Skulderklap
- Jeg krydser fingre for, at Henning får en Robert denne gang - lige som jeg selv håber på at få min sjette Robert. Kollegiale skulderklap, som denne filmpris er, kan man ikke få for mange af. Jeg glæder mig over dem alle - ja, jeg nyder at få priser, smiler Ghita Nørby.

Henning Jensen er nomineret for sin birolle i ’Sommeren 92’, hvor han spiller Kaj Johansen, og ifølge den garvede skuespiller er det den nemmeste rolle, han nogensinde har spillet.

Rosalinde Mynster: Første Robert i familien

- Der er tale om en feel good-film, og rollen som den flinke Kaj spiller næsten sig selv. Jeg har tit sagt til filminstruktører, der har instrueret mig til mine ’psykopat’-roller, at jeg indeni rummer en kæmpe fond af godhed. Den fik jeg så brug for nu, for den Kaj Johansen, jeg skulle portrættere, var en venlig og rar person, som ikke lod sig hyle ud af noget og bare ville have lov til at have sin pibe i munden.

Kaj Johansen
Den 72-årige Jensen turnerede sidste efterår med monologen ’Helt enkelt kompliceret’ fra Det kongelige Teater, og efter en optræden i Vejle kom en ældre ægtepar for at hilse på efter forestillingen.

- Det viste sig at være Kaj Johansen og frue. Jeg havde ikke haft lejlighed til at møde ham - hverken før eller under indspilningerne af ’Sommeren 92’, men nu mødtes vi, og da jeg spurgte ham, om han syntes godt om filmen, svarede han sindigt: ’Jo, men det var jo ikke helt sådan i virkeligheden!’ Her greb fruen ind og sagde: ’Kaj, jeg har sagt, at film er én ting. Virkelighed er noget andet’, fortæller Henning Jensen med glimt i øjet.

Krigsdrama har flest Robert-nomineringer

Den kongelige skuespiller har netop måttet melde forfald til rolle som ’Kong Lear’, fordi en gammel skade - fra da han for fire år siden brækkede nakken og måtte have skruer i tre led - begyndte at gøre knuder.

- Der var så mange smerter, at jeg ikke kunne arbejde, men nu er der ved at være styr på det, mener han.

Filmmagasinet talte i august 2015 om 'Sommeren 92'

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller