Hollywood-stjerne om Danmark: I burde vinde en Oscar

Oscar-vinderen Eddie Redmayne er imponeret over den danske hovedstad

Eddie Redmayne er imponeret over det danske land. (Foto: Philip Davali)
Eddie Redmayne er imponeret over det danske land. (Foto: Philip Davali)

- Det er en skam, at der ikke er en Academy Award for bedste land.

Sådan sagde den britiske filmstjerne og Oscar-vinder Eddie Redmayne om Danmark på tirsdagens pressemøde på Arken i København.

Anmeldelse: Fanget i den forkerte krop

Han er i øjeblikket aktuel i filmen 'The Danish Girl', der får premiere i danske biografer i dag, torsdag, og derfor er han og filmens kvindelige hovedrolle, Alicia Vikander, samt instruktøren Tom Hooper på kort visit i danske gader og stræder.

De to hovedroller Eddie Redmayne (højre)  og Alicia Vikander (midten) sammen med filmens instruktør, Tom Hooper (venstre). (Foto: Philip Davali)
De to hovedroller Eddie Redmayne (højre) og Alicia Vikander (midten) sammen med filmens instruktør, Tom Hooper (venstre). (Foto: Philip Davali)

Ole Henriksen om 'The Danish Girl': Den er banebrydende

Det er dog ikke kun Eddie Redmayne, der er imponeret over den danske hovedstad. Han får opbakning af den pris-vindende instruktør, Tom Hooper, som står bag store film som 'The King's Speech' og 'Les Miserables'.

- Hvis der var en Academy Award for bedste by i en film, ville Danmark helt klart blive nomineret og endda vinde. Det er imponerende, hvor uspoleret jeres centrum af byen er, sagde den imponerede verdenskendte instruktør.

Fordomme mod transkønnede
Filmen 'The Danish Girl' er baseret på den sande historie om den danske kvinde Lili Elbe, der blev født som manden Einar Wegener, men blev den første identificerede person nogensinde til at få foretaget en kønsskifteoperation.

Filmen foregår i 1920'erne og har fokus på den svære overgang, Einar (Eddie Redmayne, red.) gennemgår, da han finder ud af, at han vil leve sit liv som sit sande jeg, kvinden Lili.

Et emne som har været svært at berøre for filmens instruktør.

- Da jeg blev forelsket i filmen for syv år siden, var der folk, som var meget entusiastiske omkring, at jeg IKKE skulle lave filmen, fordi det var for risikabelt.

- Jeg tror, årsagen var folks ubevidste fordomme, eller at de forventede, at markedet ville være fordomsfulde, og at folk derfor ikke ville se filmen. Men jeg håber, at billet-tallene nu beviser, at biografgængerne ikke er så fordomsfulde, som folk troede, sagde Tom Hooper.

Tom Hooper instruerede også filmen 'The King's Speech', som han vandt en Oscar for. (Foto: Philip Davali)
Tom Hooper instruerede også filmen 'The King's Speech', som han vandt en Oscar for. (Foto: Philip Davali)

Dansk historie nomineret til prestigepriser

'Det er rystende'
Eddie Redmayne er nomineret til en Oscar for sin præstation som den transkønnede Lili, og på trods af at der er kommet mere opmærksomhed på kønskifteoperationer, føler han ikke, at det bliver accepteret af omverdenen.

- Der har helt klart været vendepunkt de seneste par år, hvor emnet er blevet mere og mere belyst i medierne, men det, der chokerer mig mest, er, at filmen (The Danish Girl, red.) altså foregår for næsten 100 år siden.

- Det er rystende, hvor lidt fremskridt der har været siden da. Derfor er det vigtigt at få fortalt disse historier om folk, der bliver diskrimineret, pointerede Hollywood-stjernen.

Oscar-stjerner i København: De kendte strømmede til gallapremiere