Knækkede nazi-kode og reddede 14 millioner liv

'The Imitation Game' om Alan Turings kæmpe bidrag til den allierede krigsindsats har premiere i dag

Her kan du se traileren til 'The Imitation Game'.

ADVARSEL: Dele af handlingen i 'The Imitation Game' bliver afsløret i denne artikel

Det er de færreste, der kan sige, at de har reddet 14 millioner menneskeliv. Og samtidig opfundet principperne bag den moderne computer.

Men briten Alan Turing kan.

Hans liv er nu blevet til filmen 'The Imitation Game', der har premiere over hele Danmark i dag.

Benedict Cumberbatch spiller rollen som den excentriske matematiker, der med en af verdens mest logisk-tænkende hjerner meldte sig til tjeneste i Bletchley Park, Storbritanniens center for kodebrydning, da landet i 1939 erklærede krig mod Nazi-Tyskland.

Her blev Alan Turing hurtigt en af de bedste og mest værdifulde personer i arbejdet med at bryde tyskernes radio-kode.

Nazisterne brugte kodemaskinen Enigma til at kryptere radiotrafik, som indtil koden blev knækket, var komplet uforståelig for de allierede.

Enigma-maskinen (Foto: AP) Krimi Knækkede Hitlers kode: I dag blev han benådet

Tyskernes Enigma-kodningsmaskine. (Foto: AP)
Tyskernes Enigma-kodningsmaskine. (Foto: AP)

Ved at opbygge en forløber for den moderne computer lykkedes det matematik-geniet at bryde Enigma-koden - og dermed være i stand til at oversætte tyskernes radiokorrespondance om alt fra vejrudsigter til strategiske troppebevægelser.

Med de værdifulde efterretninger var Alan Turing med til at sikre de allieredes sejr over Hitler i 1945. En sejr, der ifølge historikere først ville have været i hus to til tre år senere, hvis det ikke havde været for brydningen af Enigma-koden.

Med cirka syv millioner dræbte i krigen om året svarer det til, at Alan Turing reddede mellem 14 og 21 millioner mennesker fra døden.

Se også: Forslag: Datalogiens fader skal hædres til OL i 2012

Virkelighedens Alan Turing. (Foto: The Granger Collection)
Virkelighedens Alan Turing. (Foto: The Granger Collection)

Helt let kom han dog ikke til det. Prisen for den geniale hjerne var manglende sociale kompetencer.

'The Imitaion Game' viser blandt andet, hvordan Alan Turing har ualmindeligt svært ved at danne bånd med sine kollegaer, hvilket ifølge Turing-eksperten professor Jack Copeland, der er direktør for Turing-arkivet for IT-historie, er stærkt overdrevet, selvom han erkender, at geniet havde sine udfordringer på det sociale område.

- Men de portrætterer ham som værende utålelig, der ikke engang kan forstå en frokostinvitation, siger han i et radiointerview med filosoffen Vincent Hendricks fra Københavns Universitet.

Benedict Cumberbatch er blevet kaldt en af Englands mest eftertragtede ungkarle. Det er han snart ikke længere. (Foto: AP) Intl. kendte Filmstjerne indrykker forlovelses-annonce

Keira Knigthley og Benedict Cumberbatch på den røde løber til den britiske premiere på 'The Imitation Game'. (Video: Splash)

Jack Good, der arbejdede sammen med Alan Turing i Bletchley Park, har for år tilbage i bogen 'Ultra Goes to War: The Secret Story' fortalt om den virkelige Alan Turings skæve påfund, som måske ikke er så langt ude som i filmen, men som alligevel ikke kan kategoriseres i arkivet under N for normal.

- I den første uge af juni hvert år fik han et slemt anfald af høfeber, så han cyklede til kontoret med en af de gasmasker, der blev udleveret til soldaterne, for at slippe for pollen. Hans cykel havde desuden en fejl: Kæden faldt af med faste intervaller. Men i stedet for at få det lavet, talte han antallet af gange pedalerne kørte rundt, og så stod han af cyklen i tide og justerede kæden med sine hænder. En anden af hans excentriske påfund var at han lænkede sin kop til radiatorrørene for at den ikke skulle blive stjålet.

Oscar-nomineringer er på plads. Den 22. februar bliver statuetterne uddelt til de endelige vindere. (Foto: AP) Filmnyheder Oscar 2015: Og de nominerede er...

Keira Knightly spiller i 'The Imitation Game' rollen som Joan Clarke, der var med til at bryde tyskernes kode. (Foto: All Over)
Keira Knightly spiller i 'The Imitation Game' rollen som Joan Clarke, der var med til at bryde tyskernes kode. (Foto: All Over)

På trods af den ikke helt præcise beskrivelse af Alan Turings særlige væsen, mener Jack Copeland, der har set filmen tre gange, alligevel, at filmen fortæller en vigtig historie.

- Filmen viser virkelig godt, den store betydning brydningen af Enigma havde. Og den viser Turing som værende lige i midten af begivenhederne - hvilket han var. Så de har helt sikkert vist de to store ting korrekt, siger han og tilføjer om virkeligheden Alan Turing:

- Han var et geni. Det er den ene sætning, der opsummerer det hele. Han begyndte meget ung. Han var kun 23, da han opfandt de fundamentale principper bag den moderne computer. Han var kun kandidatstuderende på universitetet i Cambridge. Han var excentrisk, lidt stille, han var rastløs i timerne, og han løste opgaverne alene.

Se også: Her er de største it-pionerer

Desværre kæmpede Alan Turing ikke kun med sine sociale kompetencer. Han var homoseksuel, men levede i en tid, hvor det var ulovligt for to mænd at dyrke sex. På den konto indkasserede han en dom i 1952. To år senere tog han sit eget liv i en alder af 41.

I 2013 blev han dog endelig benådet posthumt af dronning Elizabeth.

- Han var brilliant, da han arbejdede i Bletchley Park under Anden Verdenskrig. Han magtede at bryde Enigma-koden, hvilket var med til at sikre afslutningen på krigen og med til at redde tusindvis af liv, sagde den britiske justitsminister, Chris Greyling, i den forbindelse.

Du kan se traileren til 'The Imitation Game' her.

Arbejdet med at bryde Nazi-koden foregik i denne barak i Bletchley Park. (Foto: All Over)
Arbejdet med at bryde Nazi-koden foregik i denne barak i Bletchley Park. (Foto: All Over)