Per Fly: Filmer med Kingsley og mit livs største budget

Hollywoodstjernen, Ben Kingsley er netop hyret af ’Bænken’-instruktøren til stor international produktion

Per Fly har endnu ikke skrevet kontrakt med ham, der skal spille filmens unge hovedperson. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Per Fly har endnu ikke skrevet kontrakt med ham, der skal spille filmens unge hovedperson. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Da Per Fly sammen med vennerne - bl.a. Lone Scherfig og Ole Christian Madsen - i selskabet Creative Alliance købte rettighederne til bogen 'Backstabbing For Beginners', vidste de ikke, at forfatteren var halvt dansk. Men de vidste, at det var en fantastisk historie, hvor en ung mand fortæller om verdenshistoriens største korruptionsskandale.

Ben Kingsley har en af de bærende roller i Flys flim. Foto: AP
Ben Kingsley har en af de bærende roller i Flys flim. Foto: AP
 

 

Mogens Rukov - et fyrtårn i dansk film. (PR Foto) Danske kendte Mogens Rukov: Et orakel er væk

- Den unge mand fik et drømmejob i FN’s ’Oil for Food’-program. Og da han havde været ansat i 14 dage, tog hans chef ham med til Irak, hvor alt var kaos, og hvor ’Oil for Food’ var en del af FN’s strategi. Men langsomt finder han ud af, at det hele er syltet ind i en enorm korruption, som orkestreres omkring Saddam Hussein. Selv den mand, han ser op til, og som er hans chef, er korrupt. Og det hele ender med, at den unge mand bliver whistleblower og afslører den altødelæggende skandale, fortæller Per Fly.

Filmen 'Backstabbing For Beginners' er en co-produktion – indeholdende Danmark, lidt USA og en hel del Canada. Og budgettet er på 54 mio. danske kroner.

Thomas Bo Larsen som strømeren Mads sammen med kollegaen, Alf fra SØIK, Thomas Hwan. Foto: DR/PR TV Thomas Bo Larsen: Bad Boy bliver good guy

- Det er det største budget, jeg nogensinde har arbejdet med. Men sammenligner vi det med en Hollywood-studie-produktion, er det kun peanuts.

Store udenlandske navne
De store udenlandske film handler om navne på plakaten. Skuespilleren til rollen som den unge halvt danske mand, hvis historie filmen bygger på, er godt nok fundet, men kontrakten er ikke underskrevet, så det navn, har vi til gode - ind til optagelserne går i gang i slutningen af januar. Men hans ældre FN-chef er den engelske stjerne Ben Kingsley, og ham har Fly netop skrevet kontrakt med i London.

Per Fly, som i Danmark vandt et stort publikum med sin trilogi: ’Arven’, ’Bænken’ og ’Drabet’, regner med at bruge et år på filmen, og han ser virkelig frem til at skulle ud og arbejde med noget, der ikke er helt en hjemmebane.

- Det er en på mange måder hård og grum film, for spørgsmålet om korruption, er ikke sort/hvidt. I mange sammenhænge må vi konstatere, at det ikke handler om hvorvidt, man er korrupt, men om hvor meget korrupt, man er. Ben Kingsleys figur i filmen konstaterer over for den unge mand, at man i ’Oil for Food’-programmet er nødt til at være korrupt. Hvis man ikke vil arbejde med bestikkelse, er der slet ingen, som får mad. Selv om korruptionen koster dyrt, gør den dog, at nogle får mad. Så i hans optik giver korruptionen mening lige der.

Ingen moralsk dom
Fly lægger intet moralsk doms-kodeks ned over filmen. Faktisk vil han helst tegne sine personer og sine problemstillinger på en måde, så publikum selv kan tage stilling.

- Korruption er en stille glidebane, som de fleste på en eller anden måde stifter bekendtskab med – om ikke på anden måde end ved, at vi lukker øjnene for ting, vi måske burde sige fra over for. Med alderen bliver vi ’mere runde’ i vores opfattelse af tingene. Som unge troede vi på det sort/hvide og firkantede. Som ældre får vi tilbøjelighed til den stille accept, mener han.

"Det helt store trumfkort i ’Monica Z’ er dog den ualmindeligt bedårende Edda Magnason i titelrollen", skriver Ekstra Bladets anmelder og sender fem stjerner afsted til Per Flys nye film. (Foto: SF-Film) Filmanmeldelser Anmeldelse: Mageløse Monica

6 kommentarer
Vis kommentarer