Polanski i retten for sexsag: Risikerer udlevering

Polsk domstol afgør, om filminstruktøren skal udleveres til USA i sag om sex med mindreårig

Roman Polanski i Cannes i 2013. (Foto: AP)
Roman Polanski i Cannes i 2013. (Foto: AP)

Efterveerne efter et besøg i skuespilleren Jack Nicholsons bolig i Los Angeles i 1977 hiver stadig i filminstruktøren Roman Polanski.

Onsdag kommer endnu en dag med en afgørelse og omverdenens fokus på sagen, når en domstol i Krakow i Polen tager stilling til, om Polanski skal udleveres til retsforfølgelse i USA.

Den nu 81-årige Polanski, der har såvel polsk som fransk statsborgerskab, havde i marts 1977 sex med en pige i Nicholsons hus. Pigen Samantha Geimer var kun 13 år og dermed under den seksuelle lavalder.

Polanski risikerer udlevering til USA

Roman Polanski bor i Frankrig. Her er han i 2013 på den røde løber til filmfestivalen i Cannes sammen med skuespillerinden Nastassja Kinski. (Video: Splash)

Ifølge anklagen skulle Polanski fotografere pigen, men det endte med, at han voldtog hende.

Roman Polanski benægtede. Så blev han sat i et sikret fængsel, og efter 42 dage indgik hans forsvarer forlig med anklagemyndigheden. Polanski tilstod at have haft sex med en mindreårig, men ikke noget med voldtægt.

Polanski blev løsladt, men inden dommen faldt, var han ude af USA.

Han har ikke været der siden. Heller ikke for at modtage sin Oscar for bedste instruktør, som han fik for filmen 'The Pianist' fra 2002.

USA kræver Polanski udleveret

Polanski bor i Frankrig, men han ventes at være til stede i retten i Krakow under afgørelsen.

- Som det er meddelt i tidligere erklæringer, vil Roman Polanski være i retten, sagde hans forsvarer, Jan Olszewski, i sidste uge til det franske nyhedsbureau AFP.

Siger domstolen, at han skal udleveres, er polsk lov skruet sådan sammen, at det er landets justitsminister, der skal træffe den endelige afgørelse.

Sagen har tidligere kostet Polanski husarrest. I 2009 blev han anholdt af politiet i Schweiz. Han blev sat i husarrest, men sat fri igen i 2010, da en domstol afgjorde, at han ikke skulle udleveres til USA.

AFP skriver, at mange polakker regner Polanski for en af Polens største kulturpersonligheder, hvorfor sagen gennem årene har fået meget stor opmærksomhed.

Polanskis offer i ny bog: - Jeg sagde nej

Roman Polanski sad i en periode i husarrest i hans hytte i Gstaad, Schweiz, indtil en domstol besluttede, at landet ikke ville udlevere ham til USA. (Foto: AP)
Roman Polanski sad i en periode i husarrest i hans hytte i Gstaad, Schweiz, indtil en domstol besluttede, at landet ikke ville udlevere ham til USA. (Foto: AP)
 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter