Refn støtter Mads Mikkelsen: Svensk feminisme i film er stupidt

Den danske filminstruktør Nicolas Winding Refn bakker sin tidligere hovedrolleindehaver op efter kritik

- Det der svenske feminisme i film er noget af det mest stupide, jeg har hørt i mit liv, siger Nicolas Winding Refn. (Foto: Kim Kastrup)
- Det der svenske feminisme i film er noget af det mest stupide, jeg har hørt i mit liv, siger Nicolas Winding Refn. (Foto: Kim Kastrup)

CANNES(Ekstra Bladet): Mads Mikkelsens afstandstagen til den svenske feminisme-model i film har givet genlyd i Sverige. Den kendte debattør Ivar Arpi fra den svenske avis  Svenska Dagbladet har blandt andet på sin facebook-side skrevet følgende:

- Nogen gange har man brug for en dansker til at sige det åbenlyse omkring Sverige.

Hvorefter han henviser til en artikel fra Sveriges TVs hjemmeside svt.se, hvor den svenske feminist Ellen Tejle skriver, at hun er blevet hånet og kritiseret af Mads Mikkelsen her i Cannes i forbindelse med, at hun ville spørge ham, hvordan han så på den såkaldte A-mærkning i svensk film, hvor man giver film, der stræber efter køns-ligestilling et mærke, så forbrugerne kan se, at det er en film, der overholder A-mærkets retningslinjer. En af retningslinjerne er blandt andet, at en film skal portrætterer mindst to kvinder, der i filmen navngives, og at kvinderne taler om andet end mænd.

 

Ivar Arpis facebook-opslag har allerede fået 2400 likes, og i kommentarfeltet er de fleste enige med Mads Mikkelsen afstandtagen til den svenske feminisme i film.

Svensk feminist: Jeg blev hånet og kritiseret af Mads Mikkelsen

Refn er rystet
Og nu får Mads Mikkelsen også opbakning fra den danske filminstruktør Nicolas Winding Refn, der faktisk satte Mads Mikkelsens flotte karriere igang ved at give ham hovedrollen i sin første film 'Pusher'. Mikkelsen har siden haft hovedroller i to andre film af Refn, nemlig 'Pusher II' og 'Valhalla Rising'.

- Det er noget af det mest stupide, jeg har hørt i mit liv. Der er andre vigtigere ting at tænke på, når man laver film. Det der svenske feminisme i film er lidt mærkeligt efter min mening, siger Nicolas Winding Refn, der her i Cannes på fredag har verdenspremiere på sin nye film 'The Neon Demon', hvor der for første gang i hans karriere kun er kvinder i de bærende roller, heriblandt Elle Fanning, der har hovedrollen.

Mændene har biroller
Men for Nicolas Winding Refn har det absolut intet med den svenske A-mærkning at gøre. Han har blot lavet filmen med kvinder i hovedrollen, fordi han havde lyst til det, og fordi det passede til historien. I Refns film 'The Neon Demon' har mændene fået mindre roller. Og her ser man blandt andre Keanu Reeves som en skummel manager på et motel samt Alessandro Nivola som en creepy mode-designer.

Kan du så forklare lidt om, hvilken funktion de mandlige karakterer har i din nye film 'The Neon Demon'?

- De er såmænd bare kærester til kvinderne. Mændene i den her film har fået de roller, som svenskerne altid kritiserer kvinder for at få i andre film. Så jeg må jo konstatere, at min nye film på et eller andet plan er en perfekt svensk film, siger Nicolas Winding Refn og bryder ud i latter.

Filmen 'I Rosens Navn' dumper i den svenske test
Den såkaldte svenske A-mærkning af film, der også kaldes Bechdel-testen har også mange kritikere, der blandt andet påpeger, at testen kun indikerer om, der er kvinder til stede i filmen til en vis grad. En film kan f.eks. meget vel blive godkendt af testen samtidigt med, at den stadig indeholder sexistisk materiale. En film som f.eks. filmatiseringen af forfatteren Umberto Ecos bog 'I Rosens Navn' vil selvfølgelig også dumpe i testen, fordi den foregår på et munkekloster i Middelalderen, hvor der i sagens natur er meget få kvinder eller slet ingen.

Den unge skuespillerinde Elle Fanning spiller hovedrollen i Refns nye film 'The Neon Demon'. (foto: Cannes Festival)
Den unge skuespillerinde Elle Fanning spiller hovedrollen i Refns nye film 'The Neon Demon'. (foto: Cannes Festival)