Se hvad der foregår i kælderen

Den østrigske instruktør Ulrich Seidl byder på en verden af SM-ritualer, nazi-nostalgi og skydevåben i sin nye dokumentarfilm 'I Kælderen'

Her kan du se traileren for dokumentarfilmen 'I Kælderen'

Når du har set den her film, vil du aldrig tænke på din nabo på samme måde igen.

Den østrigske filminstruktør Ulrich Seidl har nemlig lavet en film om alt det, som folk foretager sig i deres kælder. Og det er ikke småting. Der bydes på en  rejse ned i underbevidsthedens dunkleste afkroge og åbnes for en verden fuld af skydevåben, SM-ritualer, slanger og nazi-nostalgi.

Filmen 'I kælderen' har premiere i Danmark den 8. april, hvor den i forbindelse med DOXBIO vil blive vist i ca. 50 biografer i hele Danmark, heriblandt i Øst for Paradis i Århus, der også er med til at distribuere filmen.

DOXBIO siger selv om filmen: Filmen observerer fordomsfrit i æstetisk smukke og stramt komponerede billeder. Det er absurd, chokerende og grænseoverskridende, men også virkelig sjovt.

Og som Ulrich Seidl siger:

 - Østrigere tilbringer ofte deres fritid i kælderen. Dernede kan de – mænd, fædre, husmødre, par eller børn – være, hvem de vil. Dernede kan de dyrke deres lyster, hobbyer, lidenskab og besættelser. Kælderen er et sted til fritid og det private. Men for mange mennesker er kælderen også et sted for det underbevidste, et sted fyldt af mørke og frygt.

(artiklen fortsætter under billedet)

Nøgen mand i bizar opstilling i kælderen.(Foto: Paradis Bio)
Nøgen mand i bizar opstilling i kælderen.(Foto: Paradis Bio)
 

Skarpe spørgsmål til instruktøren
Den østrigske filmkritiker Markus Keuschnigg har stillet følgende spørgsmål til Ulrich Seidl omkring filmen 'I kælderen'.

Filmen beskæftiger sig primært med mennesker, hvis lidenskaber og interesser er langt fra det socialt acceptable, mens den traditionelle hobbykælder, festkælder eller vaskekælder kun er repræsenteret i Seidl-tableauer. Hvorfor foretrækker du det ekstreme?

- Det gør jeg ikke. Det er rigtigt, at meget få af os har billeder af Hitler hængende på væggen, men afvisning og had eller ligegyldighed mod det fremmede kan findes alle steder.

Det socialt acceptable, som du kalder det, er kun overfladen. Under det findes det private, den virkelige sandhed, det virkelige liv. Hvis ekstremerne udgør filmens kerne, er det fordi, jeg tror på, at dette ”ekstreme” i den ene eller den anden form, enten modificeret eller fortyndet, gælder for os alle.

Ingen af os er immune over for fremmedhad, vi har alle vores frygt og afgrunde – det være sig fascistiske sympatier, undertrykte tendenser til vold, uudtrykte ønsker om magt, eller undertrykkelse, eller seksuelle fantasier, der afviger fra den såkaldte normalitet.

Hvordan kan det ellers være, at vold og misbrug mellem gifte par ikke er ualmindeligt? At vold og misbrug, uanset om det er psykisk eller fysisk, forekommer i alle sociale institutioner, offentlige og private, religiøse eller progressiv-sekulære. Hvor end folk har muligheden for at udøve magt, finder du undertrykkelse, ydmygelse, udnyttelse og misbrug.

(artiklen fortsætter under billedet)

Pø vej i kælderens dunkle hemmeligheder.(Foto: Paradis Bio)
Pø vej i kælderens dunkle hemmeligheder.(Foto: Paradis Bio)
 

Notorisk pædofile fra Østrig
Forbrydelserne begået af Wolfgang Priklopil og Joseph Fritzl, notoriske pædofile, der hver holdt en ung pige fængslet i år og årtier, har andre steder  ført til et forvrænget billede af Østrig og dets kældre. Motiverede det dig til at lave denne film, eller afskrækkede det dig?
- Ingen af delene. Ideen til filmen opstod længere før, disse forbrydelser så dagens lys. Den kom til mig i tiden omkring ”Hundedage” (2001), da jeg var på location-scouting med mit filmhold i forstæderne og udforskede og snuste omkring i boligkomplekser, urbane ørkener, rækkehuse og parcelbolig-ghettoer. Des flere hjem, jeg besøgte, og des flere kældre, jeg gik ned i, jo mere indså jeg, at kælderrummene ofte var mere overdådigt udtænkt, end de faktiske beboelsesområder, og at beboerne i disse boliger foretrak deres kældre frem for deres stuer og brugte mere tid der. Stuerne var ofte bare til pynt. Det var nyt for mig, en ny erkendelse.

Derefter, i de næste par år, som vi alle ved, blev Østrig beklageligt berygtet for dets kældre verden over. Det, man aldrig havde kunnet forestille sig, var blevet virkelighed. Så du bliver nødt til at acceptere det faktum, at uanset hvad, min film handler om eller viser – uanset hvilken film, du laver med dette emne, vil Fritzl’s forbrydelser altid være til stede i publikums tanker.

(artiklen fortsætter under billedet)

Her er kælderen nærmest indrettet som en mindesal til Hitler og nazi-Tyskland.(Foto: Paradis Bio)
Her er kælderen nærmest indrettet som en mindesal til Hitler og nazi-Tyskland.(Foto: Paradis Bio)
 

Humor i kælderen
På trods af din stringente instruktion og den følelsesmæssige effekt af historierne, er 'Kælderen' også fuld af humor. Flere af dine hovedpersoner fortæller vittigheder til kameraet. I dit filmiske univers går det fornøjelige og det ubehagelige hånd i hånd.

- Humor er vigtig i alle mine film, men det, der er nyt her, er de absurde vittigheder. Også disse beskriver i en vis forstand sandheder. I dem er ”humoren” skabt af de seksuelle mandefantasier, racisme, sexisme, og det er social accepteret. Ofte, mens jeg har skudt disse scener, har jeg spurgt mig selv: Skal jeg grine eller græde? Måske skulle jeg arbejde videre med det. Måske skulle jeg engang lave en film, der kun består af mandschauvinistiske vittigheder.

Åben kælder i hele Danmark
I forbindelse med visningen af 'I kælderen' har DOXBIO  arrangeret et 'Åben kælder'-program, hvor folk over hele landet inviterer ned i deres kældre, der er alt fra en rigtig 'man cave', til en barbie dukke samling og et par SM-kældre. Tjek programmet her

Skydekælderen.(foto: Paradis Bio)
Skydekælderen.(foto: Paradis Bio)

 

Storvildtsjægeren og hans kone i kælderen. (Foto: Paradis Bio)
Storvildtsjægeren og hans kone i kælderen. (Foto: Paradis Bio)
 

Junkier i kælderen.(Foto: Paradis Bio)
Junkier i kælderen.(Foto: Paradis Bio)
 

Familiebilleder og truthorn.(Foto: Paradis Bio)
Familiebilleder og truthorn.(Foto: Paradis Bio)