Skide godt Benny

80-årige Morten Grunwald husker med glæde tilbage på sine gamle film, men han er 'still going strong'

Morten Grunwald mener, at det er et rigtig godt initiativ, at man nu kan se alle de gode gamle danske film på Nordisk Films nye streamings-tjeneste Dansk Filmskat.(Foto: Linda Johansen)
Morten Grunwald mener, at det er et rigtig godt initiativ, at man nu kan se alle de gode gamle danske film på Nordisk Films nye streamings-tjeneste Dansk Filmskat.(Foto: Linda Johansen)

I hele 14 film har Morten Grunwald i rollen som Benny sagt sin berømte sætning 'Skide godt Egon' til Ove Sprogøe. Men nu er det altså tid til at sige: Skide godt Benny.

Morgen Grunwald har nemlig medvirket i hele 75 film eller tv-produktioner  i sin lange karriere, og han bliver dermed en af de bedst repræsenterede skuespillere på Nordisk Films nye streamings-tjeneste 'Dansk Filmskat', hvor danskerne nu kan gå ind og se 100 danske filmklassikere. Den første måned er det gratis, og derefter koster det 49 kroner om måneden.

Se 100 danske film gratis i en måned

(artiklen fortsætter under billedet)

Ove Sprogøe, Morten Grunwald, filminstruktøren Erik Balling og Poul Bundgaard fotograferet midt under indspilningen af en Olsen Banden-film.(Foto: Polfoto)
Ove Sprogøe, Morten Grunwald, filminstruktøren Erik Balling og Poul Bundgaard fotograferet midt under indspilningen af en Olsen Banden-film.(Foto: Polfoto)
 

Mine film er som mine børn
Hvilke af dine egne film synes du mest fortjener at være på 'Dansk Filmskat'?

- Jeg er glad for alle mine film. Jeg plejer at sige, at jeg privat her tre børn og fire børnebørn, og jeg elsker dem alle lige højt. Sådan er det også med mine film, siger Grunwald og tilføjer:

- Men jeg har været utrolig heldig at være med i Erik Ballings gyldne periode. Det er 51 år siden, at jeg i 1964 medvirkede i min første film af Erik Balling. Det var hans første og eneste gyserfilm. Den hed 'Døden kommer til middag og havde også Poul Reichhardt og Helle Virkner på rollelisten, siger Grunwald, der har medvirket i mere end 30 film af Erik Balling, heriblandt 'Landmandsliv', 'Martha' og 'Slå først Frede' og 'Slap af Frede' samt alle Olsen Banden-filmene.

Appelsin mod springkniv
Kan du nævne en sjov episode fra dine tidligere film?

- Ja, jeg husker altid med glæde scenen fra filmen 'Slå først Frede', hvor Poul Bundgaard i rollen som Kolick skal myrde mig med en springkniv under en togtur, og hver gang han trækker springkniven frem, tager jeg en appelsin frem, som kniven bliver stukket ind i, mens jeg siger: Do you want an appelsin?,fortæller Morten Grunwald om scenen, der blev lavet on location i et rigtigt tog, der kørte frem og tilbage på en eller anden togstation.

Morten Grunwald tror i øvrigt, at handlingen i de to Frede-film 'Slå først Frede' og 'Slap af Frede' inspirerede Balling til at lave filmen om tre danske forbrydere fra Valby, som alle i dag kender som Olsen Banden.

- Det var ekstremt vigtigt for Balling, at de tre forbrydere kom fra Valby. I Ballings univers ville det have været helt umuligt, at Olsen Banden f.eks. kom fra Vanløse, siger Morten Grunwald med et lunt smil.

TV: Morten Grunwald bliver ved, til han dør

Stadig aktiv skuespiller
Den 80-årige Morten Grunwald er i øvrigt 'still going strong' som skuespiller og var sidste år aktuel i Bille Augusts film 'Stille Hjerte'.

- Det var en skøn rolle, og det var en stor oplevelse at få lov at medvirke i Bille Augusts film 'Stille Hjerte'. Jeg mener selv, at det er en af de bedste film, han har lavet i mange år. Jeg er en priviligeret herre, siger Grunwald. 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?