Svensk feminist: Jeg blev hånet og kritiseret af Mads Mikkelsen

Den danske verdensstjerne Mads Mikkelsen gad ikke at tale om svensk feminisme med ligestillings-feministen Ellen Tejle

Her laver Mads Mikkelsen lidt sjov og ballade på den røde løber i Cannes. (Foto: Polfoto)
Her laver Mads Mikkelsen lidt sjov og ballade på den røde løber i Cannes. (Foto: Polfoto)

CANNES(Ekstra Bladet): - Selv om der ikke er total ligestilling i den svenske filmbranche endnu, kan Sverige prale af, at det er det bedste land i verden med henblik på ligestilling i film samt et forbillede for andre lande.

Sådan siger initiativtageren til ligestillingsmærkningen 'A Märkt', Ellen Tejle til svensk tv's hjemmeside svt.se.

I vores naboland har man i flere år arbejdet på at få både flere kvinder og ikke-hvide - eller som vi siger på dansk indvandrere ind på markante poster i filmbranchen. Og det gælder både som instruktører og som skuespillere. Men det er altså ikke alle, der er lige begejstret for den såkaldte 'A-märkning'. Det fik Ellen Tejle at mærke på sin egen krop, da hun forsøgte at diskutere ligestilling med Mads Mikkelsen, der netop nu sidder i juryen ved filmfestivalen i Cannes.

Jeg er ikke interesseret
- Da vi gik frem til skuespilleren Mads Mikkelsen for at tale om repræsentation i film sagde han: Hvis det her handler om en eller anden svensk feministisk ting, så er jeg ikke interesseret, fortæller Ellen Tejle til svt.se.

Ellen Tejle fortæller videre, at hændelsen udviklede sig til en diskussion om, hvad  ligestilling og lighed er, og at 'A-märkning', som både indbefatter ligestilling og mangfoldighed i film, handler om at løse problemet omkring, at film og tv-branchen ikke reflekterer det samfund, som vi lever i.

- Det udviklede sig til en lille diskussion med Mads Mikkelsen, og det sluttede ikke så godt. Han var både hånende og kritisk. Det føltes til sidst lidt pinligt, fordi vi faktisk troede, at en person som ham ville have mere kendskab til spørgsmålet om lighed og repræsentation i film, siger Ellen Tejle til svt.se.

Her forklares A-märkning
A-märkning er et initiativ, hvor man kan køns-mærke film ud fra deres indhold. Filmen kan således godkendes ud fra et ligestillings-perspektiv med et såkaldt A-märk. Og mærket skal opfattes som en slags forbrugeroplysning.

A-märkningen kan gives til film, der klarer den såkaldte Bechdeltestet. Det indebærer, at filmen portrætterer to kvinder, der i filmen navngives, og at kvinderne taler om andet end mænd.

Er du enig med Mads Mikkelsen eller mener du, at han var lidt for hård ved den svenske feminist?

Mads Mikkelsen gad ikke at snakke om svensk feminisme. (foto: Polfoto)
Mads Mikkelsen gad ikke at snakke om svensk feminisme. (foto: Polfoto)
 

 

 

1 af 2 Mads Mikkelsen gad ikke at snakke om svensk feminisme. (foto: Polfoto)
2 af 2 Her laver Mads Mikkelsen lidt sjov og ballade på den røde løber i Cannes. (Foto: Polfoto)