Trine Dyrholm vandt sølvbjørn i Berlin

Den danske skuespillerinde strålede af glæde på scenen i Berlin

Trine Dyrholm vandt sølvbjørn i Berlin

Trine Dyrholm var forud for uddelingen en af favoritterne til den prestigefyldte pris. Hør, hvad hun sagde, da Ekstra Bladet interviewede hende torsdag. (Video: Christian T. Joergensen / EUP-Berlin)

- Oh my God. Jeg er så stor fan af dig Meryl Streep, lød det fra Trine Dyrholm, da hun her til aften vandt en sølvbjørn som bedste skuespillerinde ved filmfestivalen i Berlin. Og selve sølvbjørnen blev oven i købet overrakt af jury-formanden Meryl Streep, der bliver betegnet som en verdens absolut bedste skuespillerinder gennem tiderne.

- Jeg vil gerne takke Thomas Vinterberg, der er en vidunderlig instruktør og en tak til hele kollektivet. Og så vil jeg rette en stor tak til mand Niclas,  der er her i salen i aften. Jeg elsker dig så meget, sagde Trine Dyrhom.

Dyrholm fortalte også fra scenen, at hun faktisk har medvirket i film syv gange under filmfestivalen i Berlin. Det er helt sikkert Danmarks-rekorden. Ingen er større end Dyrholm.

Vinterbergs nye film 'Kollektivet' tager udgangspunkt i akademikerparret Erik(Ulrich Thomsen) og Anna(Trine Dyrholm), for hvem det hele begynder som en drøm. Sammen med datteren Freja etablerer de et kollektiv i Eriks store kasse af en villa i Hellerup. Med familien som fortællingens midtpunkt, inviteres vi ind i drømmen om et ægte kollektiv. Vi er med til husmøderne, middagene og festerne. Det er venskab, kærlighed, familie og fællesskab under samme tag, indtil en jordrystende forelskelse sætter fællesskabet og kollektivet på den ultimative prøve.

(artiklen fortsætter under billedet)

Billedet her er taget, da Trine holdt sin takketale (Foto: AP)
Billedet her er taget, da Trine holdt sin takketale (Foto: AP)
 

Vinterberg i modvind tidligere på ugen
Tidligere på ugen i Berlin fik den  danske filminstruktør Thomas Vinterberg sendt en skarp bredside af sted mod dansk flygtningepolitik, da han holdt pressemøde om sin film ’Kollektivet’ under filmfestivalen i Berlin.

En journalist i den propfyldte pressesal spurgte, om Vinterbergs film også er en slags metafor for, hvordan vi her i Europa netop nu tackler flygtninge-problemet.

– Jeg kunne aldrig finde på at lave en film med et politisk korrekt tema. Men når jeg har sagt det, må jeg også sige, at jeg skammer mig over at være dansker. Og jeg skammer mig over det politiske liv, vi har i Danmark netop nu. Og hvis der er bare et eller andet fra min film, der kan inspirere disse mennesker til at dele, ville jeg blive meget glad, sagde Vinterberg og fik efterfølgende store klapsalver fra salen.

En journalist sagde derefter følgende til Vinterberg:

– Først og fremmest vil jeg sige, at du ikke behøver at skamme dig over Danmark. Dit hjemland, Danmark, er et lille land. Og hvis man f.eks. lever i et lille hus, kan man jo ikke bare tage imod 100 mennesker, hvis der kun er plads til 10.

Hertil svarede Vinterberg igen: – Jeg er skamfuld over det politiske liv i Danmark.

Det har siden skabt enormt debat i Danmark, da Vinterberg blot er en i rækken af danske kunstnere, der siger, at de skammer sig over at være danskere. Og det er der mange almindelige danskere, der er blevet godt og grundtigt træt af.

Kollektiv nøgenbadning i ny film

En stolt Trine Dyrholm.(Foto: AP)
En stolt Trine Dyrholm.(Foto: AP)
 

Trine Dyrhom på den røde løber tidligere på ugen, da filmen blev vist.(Christian T. Jørgensen).
Trine Dyrhom på den røde løber tidligere på ugen, da filmen blev vist.(Christian T. Jørgensen).