Trine Dyrholm: Vinterberg kan blive ved og ved og ved

Instruktøren Thomas Vinterbergs ambitiøse facon skræmmer ikke skuespillerinden Trine Dyrholm, der spiller med i 'Kollektivet'

Trine Dyrholm har tidligere arbejdet sammen med Thomas Vinterberg. (Foto: Ola Kjelbye /Zentropa)

Den danske skuespillerinde Trine Dyrholm var kun lige udklækket som skuespiller, da hun i 1996 fik en rolle i Thomas Vinterbergs film 'De Største Helte'.

Dyrholm kendte instruktørens daværende kone, som hun havde arbejdet sammen med, og derigennem fik hun forbindelse til Vinterberg, der ikke var sen til at se skuespillerindens talent.

Da instruktøren to år efter udkom med sin anmelderroste 'Festen', var skuespillerinden også på rollelisten, men siden har de to gået hver deres karriereveje.

Anmeldelse: 'Kollektivet' er et banalt trekantsdrama

Nu er de dog igen at finde på creditlisten i samme film. Trine Dyrholm spiller nemlig en af hovedrollerne i Thomas Vinterbergs 'Kollektivet', der handler om et par, der i 70'erne starter et kollektiv, men som trods af de gode intentioner må sande, at det kan være svært at leve op til tidens kæpheste om fri kærlighed og lighed.

I mellemtiden er der sket en masse med hende som skuespillerinde og Vinterberg som instruktør.

- Tingene har fået flere nuancer og mere dybde. Diskussionerne og den snak, man har om materialet, kan foregå på et andet plan. Jeg synes, det var ret spændende at opleve, at vi, da vi filmede 'Kollektivet', havde en dialog, som ligesom var præget af, at vi er blevet en del år ældre, fortæller Trine Dyrholm og uddyber:

- Vi har jo en større erfaring, end vi havde dengang. Vi læner os jo ind i, at vi ved, hvad vi har med at gøre - også helt teknisk set. Vi har gjort det mange gange, siger hun.

Vinterbergs kollektiv-film deler de danske anmeldere

Men at lave film bliver aldrig en rutine for Trine Dyrholm, der foreløbig har medvirket i mere end 50 film- og tv-produktioner, og slet ikke, når hun er i hænderne på Thomas Vinterberg.

- Man skal jo stille sig åben og ny ved hvert projekt. Og der kan jeg godt lide, at Thomas er meget med på at undersøge. Jeg kan godt lide, at man får lov at tænke 'Gad vide hvordan, hun reagerer her' om sin karakter, i stedet for at vide det. Thomas slår ikke noget fast, han åbner op for nuancer. Han ved godt, hvor han vil hen, men han er åben for, at det kan se ud på forskellige måder, siger Trine Dyrholm.

'Kollektivet' udtaget til Berlinalen

Men lige så åben, Thomas Vinterberg er overfor at lade sine skuespillere eksperimentere i rollerne, lige så meget forventer han af dem.

- Thomas er en utrolig dygtig mand og skidesød og sjov. Men han er også typen, der bliver ved og ved og ved. Så det er også anstrengende, indrømmer Trine Dyrholm.

- Det har jeg ikke noget imod, at det er. Det er jeg faktisk ret vild med. Han kan blive ved med, at vi skal hive følelserne frem.

- Det er krævende, også fordi han nogle gange insisterer på at filme lidt random, så du ved ikke, om du er i billedet eller ej, og det betyder, at man er nødt til at være på hele tiden. Der var en 13 sider lang scene, som vi spillede igennem igen og igen, tonsvis af gange, fortæller Trine Dyrholm.

Vinterberg: Husfisse og klatgæld var forbudt

Men sådan var det også, da Dyrholm og Vinterberg i sin tid startede deres rejse i det danske filmlandskab.

- Der er ikke så stor forskel på, hvordan Thomas er som instruktør nu i forhold til dengang, jeg synes egentlig, han er meget tro mod, hvem han er. Og jeg synes også, at 'Kollektivet' er meget Thomas Vinterbergsk, den indeholder det lette og humoristiske og har samtidig det store drama, som han også er rigtig god til at skildre, siger Dyrholm.

Ulrich Thomsen: Jeg er for asocial til at bo i kollektiv

'Kollektivet' har premiere i dag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller