TV: Voldsom terror-øvelse i Cannes

Filmfestivalen i Cannes er terror-truet: Gigantisk terror-øvelse i Cannes med militær, politi og eksplosioner som forberedelse til verdens største filmfestival

Se video af øvelsen her. (Video: AP)

Se med fra den højspændte øvelse i klippet herover artiklen

Forestil dig, at en håndfuld bevæbnede terrorister bevæbnet med kalashnikovs og håndgranater pludselig angriber Festival-palæet i Cannes og spreder død og ødelæggelse i den sydfranske filmby, hvor ca. 10.000 journalister, filmfolk og nogle af verdens mest berømte filminstruktører og skuespillere vil befinde i dagene fra den 11-22 maj.

Det var netop dette skræk-scenarium, som myndighederne i torsdags forberedte sig på med en gigantisk terror-øvelse i filmhjertet af Cannes netop ved det fashionable Palais du Cinema på den berømte Croisetten i Cannes.

Terror-øvelsen, der blev sat på benene for at teste de nye sikkerheds-protokoller i forbindelse med de to tidligere terrorangreb mod Charlie Hebdoe i januar 2015 og mod flere steder i Paris i november 2015, startede torsdag morgen på det tidspunkt, hvor journalisterne bevæger sig mod det store festival-palæ for at se dagens første film.

(Screengrab: AP)
(Screengrab: AP)

Falske bilbomber og døde statister
Ifølge filmmagasinet Hollywood Reporter var der ca. 200 statister med i det simulerede terror-angreb, og øvelsen bestod blandt andet af falske bilbomber. Angrebet startede med en falsk bombe i selve festival-palæet, og herefter tvang fire bevæbnede terrorister sig op af trapperne mod festival-palæet, mens de skød vildt omkring sig. Både politi og militærfolk besvarede terroristernes angreb og forsøgte at stoppe dem. Rundt omkring på Croisetten og foran palæet lå døde og sårede statister iført røde veste. Det forlyder også, at der blev afholdt sikkerheds-øvelser på de lokale skoler i Cannes, som vil  træde i kraft, hvis der bliver udført et terror-angreb og ganske få uger i Cannes.

En sikkerheds-rådgiver fra byen Cannes har til Hollywood Reporter fortalt, at man har udført den simulerede terror-øvelse for at teste sikkerheden og for at forberede sig på et storstilet terror-angreb  i stil med angrebet mod Paris i november måned, hvor terroristerne angreb flere steder samtidigt.

Under terror-øvelsen medvirkede både militær, politi, lokale brandmænd samt ambulancer og hospitaler.

(Screengrab: AP)
(Screengrab: AP)

(Screengrab: AP)
(Screengrab: AP)
 

Stor risiko for terror-angreb
Ifølge myndighederne i Frankrig er der stadig ekstrem stor risiko for et nyt terror-angreb i Frankrig. Og filmfestivalen i Cannes er blandt et af det højt profilerede mål, som terrorister måske vil angribe.

Ved et pressemøde for nylig udtalte festival-præsidenten Pierre Lescure, at der vil være ca. 500 sikkerhedsfolk placeret i og omkring selve festivalpalæet.

- Vi kontrollerer sikkerheden i palæet og i dets umiddelbare nærhed. Sikkerheds-staben vil bestå af 500 folk, der vil blive ledet af ekstremt erfarne eksperter i sikkerhed, forklarede Lescure og tilføjede, at målet er at finde en passende balance mellem sikkerhed og den fri bevægelse under selve festivalen.

Ifølge de franske medier har borgmesteren i Cannes, David Lisnard tidligere på året bestilt en grundig sikkerhedsvurdering fra den israelske contra-terrorist-ekspert Nitzan Nuriel, en tidligere general i den israelske hær. Lisnard og den franske indenrigsminister Bernard Cazeneuve lavede en fælles udtalelse i forrige uge, hvor de forsikrede, at alle nødvendige midler er taget i brug til at sørge for den ultimative sikkerhed under den kommende filmfestival.

(Screengrab: AP)
(Screengrab: AP)
 

Fransk militær og politi går en  meget travl sommer i møde med henblik på terror-forebyggelse. I år skal der nemlig også afholdes EM i fodbold i Frankrig, og så er der naturligvis også Tour de France, som også er et oplagt terrormål.

5 kommentarer
Vis kommentarer