Ulrich Thomsen: Derfor er jeg veganer

Den 52-årige danske skuespiller har ikke spist kød eller drukket mælk i et helt år

Skuespilleren er ørget med på den trendy veganer-bølge. (Foto: Christian T. Jørgensen)
Skuespilleren er ørget med på den trendy veganer-bølge. (Foto: Christian T. Jørgensen)

Da Ekstra Bladet i sidste uge mødte den 52-årige Ulrich Thomsen under filmfestivalen i Berlin, lignede den erfarne skuespiller en sund og frisk ung mand langt under de 50 år. Og Ulrich Thomsen afslørede da også straks, at det måske skyldes, at han gennem et års tid udelukkende har spist veganer-kost, og det vil helt konkret sige, at han ikke spiser animalske produkter.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg f.eks. ikke spiser kød og drikker mælk. Jeg lever hovedsageligt af grøntsager og frugter. Men jeg træner også ofte i fitness-center og måske har jeg bare gode gener.

Jeg sover bedre om natten
Er det ikke en udfordring for dig at leve som veganer, når du rejser så meget rundt i hele verden?

- Nej. Det er faktisk kun i Danmark, at det er en udfordring, fordi Danmark er håbløst bag ud på den front. Men her i Berlin er det jo et slaraffenland for veganer-kost. Det er jo også blevet en slags trendy kost rundt omkring i verden, fortæller Ulrich Thomsen og tilføjer, at hans totale ændring af sine kostvaner startede af personlige årsager.

- Jeg får det simpelthen bare væsentlig bedre, når jeg spiser veganer-kost. Jeg sover meget bedre om natten, når jeg ikke spiser burgers og kød og store bøffer. Så derfor holdt jeg helt op med at spise kød.

Lyst øl og urte-smøger
I Thomas Vinterbergs film ’Kollektivet’, der netop har været i hovedkonkurrencen under filmfestivalen i Berlin, og som stadig er aktuel i de danske biografer, spiller Ulrich Thomsen rollen som arkitekten Erik, der sammen med sin kone Anna(Trine Dyrholm) starter et kollektiv i Hellerup i 1970’ erne.

I de mange rundbords-scener i filmen bliver der konstant drukket masser af øl og røget tonsvins af cigaretter. Ekstra Bladet har erfaret, at der var lyst øl i ølflaskerne under optagelserne, og at cigaretterne var urte-cigaretter.

- Min karakter Erik drikker heldigvis ikke så meget i filmen. Så jeg slap for at drikke alt for meget lyst øl. Og urte-cigaretterne var ganske harmløse. De smagte stort set ikke af noget. De så bare rigtige ud, fortæller Ulrich Thomsen.

Drak sig fuld i guldøl
Den 52-årige skuespiller nævner dog en film fra sin tidligere karriere, hvor der var ægte varer på bordet. Det var i Niels Arden Oplevs film ’Portland’ fra 1996.

- I den film er der en scene, hvor jeg både drikker øl, ryger cigaretter og spiser burgers. mens jeg snakker. Men det var altså rigtige guldøl, rigtige smøger og rigtige burgers, som jeg hældte indenbords. Og efter syv optagelser havde jeg drukket mig hamrende fuld i guldbajere. Dengang lærte jeg, at det ikke var en god ide at drikke rigtige øl under filmoptagelser, siger Ulrich Thomsen med et lunt smil.

Hvem er Danmarks største skuespiller?
- Jeg lavede i 2005 et dobbeltinterview med dig og Mads Mikkelsen. Og i artiklen bragte vi et billede, hvor i sad og lagde arm for at se, hvem der var stærkest, og vi talte også om, hvem af jer, der var den største danske skuespiller. Nu er der gået 11 år. Og i har begge kastet jeg ud i en stor international karriere. Hvem syntes du selv er den største stjerne i dag - dig eller Mads Mikkelsen?

- Det er Nikolaj Coster-Waldau, svarer Ulrich Thomsen tørt og kontant, og griner højlydt.