Viggo Mortensen får Æres Bodil: - Det er en stor hæder

Det er en beæret Viggo Mortensen, der modtager årets Æres Bodil-pris. I hans øjne er den nemlig mere meningsfuld end en Oscar-nominering

Lørdag aften er der Bodil-fest i København, og Viggo Mortensen hædres med en Æres Bodil. (Foto: AP)
Lørdag aften er der Bodil-fest i København, og Viggo Mortensen hædres med en Æres Bodil. (Foto: AP)

Priser og hæder hører filmbranchen til, og lørdag bliver en af Danmarks helt store stjerner hyldet, når Bodil-prisuddelingen løber af stablen i København.

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen modtager nemlig årets Æres Bodil, og det betyder en hel del for den 56-årige skuespiller, der tidligere har været nomineret til en Oscar for sin rolle i 'Eastern Promises'.

Aragorn scorer Æres-Bodil

- Selvom jeg godt ved, at præmier og statuetter ikke gør nogen til en bedre kunster, blev jeg i begge tilfælde overrasket og glad, da jeg fik at vide, at man havde lagt mærke til mit arbejde som skuespiller, fortæller han i en mail til Newspaq og fortsætter:

- Måske er en Æres Bodil lidt mere meningsfuld end en Oscar-nominering, idet der er tale om en kunstners samlede virke.

Årets Æres Bodil gives af danske filmkritikere og er tildelt Viggo Mortensen for sin 'forbilledligt alsidige karriere', som spænder fra kæmpe Hollywood-produktioner som 'Ringenes Herre', og til mindre film, som hans næste optræden i den argentinske film 'Jauja' er et eksempel på.

Anerkendelsen fra den danske filmbranche betyder meget for den selektive skuespiller.

- For mig er det en meget stor hæder at modtage prisen og blive inkluderet i samme gruppe med tidligere Æres Bodil-vindere som Ghita Nørby, Jesper Langberg, Bodil Kjer, skriver Viggo Mortensen.

Viggo Mortensen kom til landet for at fejre Ghita

Han understreger, at han har stor respekt for sine danske kolleger og den danske filmbranche som helhed.

- De er højt respekterede verden over. Det er mærkværdigt, at en land med lidt over fem millioner indbyggere kan blive ved med at producere så højt et antal af verdensklasse film, tv-serier og teateroplevelser. Derfor er jeg godt klar over, hvor fornem og usædvanlig en Æres Bodil er, skriver skuespilleren, der for alvor brød igennem i Hollywood med rollen som den sværdsvingende Aragon i 'Ringenes Herre'.

Den danske hæder og ros er dog ikke nok til at lokke dansk-amerikaneren tværs over Atlanten og direkte ind i dansk films arme.

Fornem pris i Cannes til Viggo

- Jeg tænker forholdsvis lidt på en films nationalitet, sprog eller hvor optagelserne foregår. Det var dejligt at kunne spille på dansk i Lisandro Alonsos 'Jauja', og det ville være spændende at prøve det igen, siger Viggo Mortensen.

Han forklarer, at det først og fremmest er filmens fortælling, han kigger på, når han vælger roller. Men om han også kan lære noget nyt af at spille rollen, betyder en del.

Netop Viggo Mortensens kompromisløse stil vækker begejstring hos de danske filmkritikere.

- Han bruger sin status og sit talent i film, der stædigt prøver at holde filmen i live som en eksperimenterende og nysgerrig kunstart, siger formanden i Danske Filmkritikere, Jacob Wendt Jensen, til Bodilprisens hjemmeside.

Viggo Mortensen driller Brasilien

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?