Vinterberg: Husfisse og klatgæld var forbudt

Magtfulde menstruationer:Filminstruktøren Thomas Vinterberg boede i kollektiv, fra han var syv, til han var 19 år – hans nye film ’Kollektivet’ er inspireret af den tid

Filminstruktøren Thomas Vinterberg boede i sin barndom og ungdom i kollektiv. Nu er han klar med sin nye film 'Kollektivet'.(Foto: Philip Davali)
Filminstruktøren Thomas Vinterberg boede i sin barndom og ungdom i kollektiv. Nu er han klar med sin nye film 'Kollektivet'.(Foto: Philip Davali)

Den 46-årige filminstruktør Thomas Vinterberg beskriver sin barndom og ungdom i et kollektiv i Hellerup som en vanvittig, varm og fantastisk tid omgivet af kønsdele, øl, akademisk diskussion på et højt plan samt kærlighed og personlige tragedier.

Men Vinterberg husker også, at kollektivet blev mørkt som helvede omkring fem dage hver måned som følge af husets allerede magtfulde og herskende kvinders biologiske cyklusser, der på en eller anden måde blev synkroniseret med tiden.

Stærke kvinder og bløde mænd
– Når kvinder lever tæt sammen, sker der ofte det mærkelige, at de får synkroniseret deres menstruation. Det kunne betyde vredesudbrud fra en kvinde og total stumhed fra en anden. Og jeg kunne godt som ung teenager mærke, at den var helt gal. Vi befandt os i en tid, hvor kvinderne var endnu stærkere, end de er i dag. Og hvor mændene – i hvert fald på overfladen – var blødere, end de er nu, fortæller Thomas Vinterberg til Ekstra Bladet.

Thomas Vinterberg savner især fællesskabet, varmen, galskaben og humoren.

– Der blev grinet og festet virkeligt meget. Og der blev drukket og horet. Det hele var mere løssluppent og mindre kysk end i dag.

Vinterbergs kollektiv på første klasse

Kollektiv uden bollerum
Vinterberg har dog i sin nye film sammen med manus-forfatteren Tobias Lindholm fuldstændig skrællet alle klichéerne omkring kollektiver væk. Der er hverken Che Guevara- eller Mao-plakater på væggene. Og der er heller ikke bollerum og hamp-planter.

– I virkelighedens verden var der jo næsten ikke nogen kollektiver, der havde et bollerum. Og i vores kollektiv i Hellerup havde de voksne da også et motto: Hold jer fra husfisse og klatgæld.

Komiker putter tiger-balsam i øjet for at græde

Thomas Vinterberg fortæller også, at det værste, man kunne være i et kollektiv, var ukammeratlig.

– Jeg har dog siden gennem årene øvet mig i at være mere ukammeratlig, for ellers kan det ikke lade sig gøre at lave film. Det er en kynisk branche, griner Vinterberg og tilføjer:

– Men jeg lærte også at iagttage mennesker i alle deres lag. Også de lag, som de nødvendigvis ikke har lyst til at vise verden. Gennem min tid i kollektivet har jeg måske nok fået en slags psykologisk intelligens, fordi jeg dagligt var tvunget til at forholde mig til 13 forskellige mennesker 24 timer i døgnet.

(artiklen fortsætter under billedet)

Trine Dyrholm klar til optagelse i Vinterbergs film 'Kollektivet'. (Foto: Henrik Petit)
Trine Dyrholm klar til optagelse i Vinterbergs film 'Kollektivet'. (Foto: Henrik Petit)
 

En cirkel er sluttet
For Thomas Vinterberg er det i øvrigt en stor glæde at arbejde sammen med Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm igen. En cirkel er sluttet.

– De var jo begge med i min gennembrudsfilm ’Festen’, hvor Ulrich spillede hovedrollen, mens Trine spillede en stuepige, som han blev varm på og rejste væk med i slutningen af filmen. Og i ’Kollektivet’ springer de nu ud som et ægtepar. Jeg ved godt, at det ikke er de samme karakterer, men på en eller anden måde er der en sjov kontinuitet ved det, siger Thomas Vinterberg, der i øvrigt har sin kone Helene Reingaard Neumann i en stor rolle som Ulrich Thomsens elskerinde.

Assad flytter i kollektiv

Far til fire
Thomas Vinterberg og Helene Reingaard Neumann blev gift i 2010, og de har for ganske få måneder siden fået en lille datter sammen. Parret har i forvejen sønnen Albert på tre år, mens Vinterberg har døtrene Nanna på 20 og Ida på 15 fra et tidligere ægteskab.

– Det er skønt at være far til fire. Og når mine to halvvoksne døtre er sammen med de små, bliver jeg helt rørt. De er jo så voksne, at de kan tage sig af deres små søskende med en helt speciel form for kærlighed. Og min lille nye datter er i øvrigt utrolig mild og sød.

Vinterbergs film ’Kollektivet’ har premiere i de danske biografer på torsdag den 14. januar.

Thomas Vinterberg er her i gang med at instruere sin egen kone Helene Reinggaad Neumann, der i filmen spiller Ulrich Thomsens unge elskerinde.(Foto: Henrik Petit)
Thomas Vinterberg er her i gang med at instruere sin egen kone Helene Reinggaad Neumann, der i filmen spiller Ulrich Thomsens unge elskerinde.(Foto: Henrik Petit)
 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller