Vinterberg på pressemøde: Jeg skammer mig over at være dansk

Vinterberg kom med skarpt angreb mod den danske flygtninge-politik - han modificerede dog sin udtalelse til Ekstra Bladet senere på dagen

Hør interviewet med Thomas Vinterberg her

BERLIN (Ekstra Bladet): Den danske filminstruktør Thomas Vinterberg fik sendt en skarp bredside af sted mod dansk flygtningepolitik, da han i går eftermiddag holdt pressemøde om sin film ’Kollektivet’ under filmfestivalen i Berlin.

En journalist i den propfyldte pressesal spurgte, om Vinterbergs film også er en slags metafor for, hvordan vi her i Europa netop nu tackler flygtninge-problemet.

– Jeg kunne aldrig finde på at lave en film med et politisk korrekt tema. Men når jeg har sagt det, må jeg også sige, at jeg skammer mig over at være dansker. Og jeg skammer mig over det politiske liv, vi har i Danmark netop nu. Og hvis der er bare et eller andet fra min film, der kan inspirere disse mennesker til at dele, ville jeg blive meget glad, sagde Vinterberg og fik efterfølgende store klapsalver fra salen.

En journalist sagde derefter følgende til Vinterberg:

– Først og fremmest vil jeg sige, at du ikke behøver at skamme dig over Danmark. Dit hjemland, Danmark, er et lille land. Og hvis man f.eks. lever i et lille hus, kan man jo ikke bare tage imod 100 mennesker, hvis der kun er plads til 10.

Hertil svarede Vinterberg igen: – Jeg er skamfuld over det politiske liv i Danmark.

Kollektiv nøgenbadning i ny film

Trækker i land
Efter pressemødet modificerede Vinterberg sin udtalelse, da Ekstra Bladet spurgte ham, om kan ville uddybe, hvorfor han skammer sig over at være dansker.

– Jeg vil gerne pointere, at jeg ikke skammer mig over at være dansker. Jeg skammer mig over det politiske liv i Danmark. Over de signaler, som vi sender til omverdenen. Og så kom der den annonce-kampagne fra Danmark. Jeg synes, at der bliver fortalt en historie om Danmark, der er blevet sat over styr.

– Danmark behandler andre mennesker uanstændigt. Og det er mennesker, der er i nød i de fleste af tilfældene.

– Er det så Sverige, der er anstændighedens land. De havde jo en meget åben politik over for flygtninge i lang tid?

– Sverige var i en periode mere anstændig. Men det var jo svært for dem at få det til at hænge sammen. De forsøgte trods alt.

– Men er det ikke en meget høj pris at betale, hvis man ender med at få så mange problemer, som Sverige har netop nu?

– Jo, måske. Men det er en pris, vi skal være parat til at betale.

Vinterberg: Husfisse og klatgæld var forbudt

(artiklen fortsætter under billedet)

Ulrich Thomsen skammer sig ikke over at være dansker.(Foto: Christian T. Jørgensen)
Ulrich Thomsen skammer sig ikke over at være dansker.(Foto: Christian T. Jørgensen)
 

Skal sætte os og snakke
Ulrich Thomsen, der har hovedrollen i filmen ’Kollektivet’, understreger, at han ikke skammer sig over at være dansk.

– Vi har jo problemer alle steder nu, fordi krigen i Syrien har udløst så mange flygtninge. Der er jo ikke nogen økonomier, der kan holde til så stort et pres. Det siger sig selv. Og der er jo også mange migranter, som man ikke kan kalde flygtninge, der kommer oven i alt det andet. Det er et problem, at der kommer så mange, og det er et lige så stort problem, at verden ikke kan finde ud af at stoppe krigen i Syrien, siger Ulrich Thomsen og tilføjer:

– Derfor er filmen ’Kollektivet’ en fantastisk film, fordi vi nu ligesom i filmen kan sætte os ned rundt om bordet og snakke om problemerne, fordi vi er på vej ud i noget, som er løbet løbsk. Og vi har alle et ansvar.

Den liderlige og nørden

Pas på med retorikken
Komikeren Magnus Millang er enig med Thomas Vinterberg og mener også, at Danmark fører en forkert flygtningepolitik:

– Vi glemmer, at folk faktisk flygter fra krig. Det er jo mennesker. Og der synes jeg, at vi i Danmark fremstår ret uheldigt. Jeg er ikke enig i den politik, der bliver ført, men jeg skammer mig ikke over at være dansker.

Trine Dyrholm siger således om sagen:

– Der sker nogle ting i Danmark, som er meget foruroligende. En retorik, som jeg synes, vi virkelig skal passe på med. Vi er nødt til at være menneskelige og tage imod hinanden på bedst mulige vis.

Trine Dyrholm mener, at retorikken er for hård i Danmark. (Foto: Christian T. Jørgensen)
Trine Dyrholm mener, at retorikken er for hård i Danmark. (Foto: Christian T. Jørgensen)

Det danske kollektiv i Berlin; Fares Fares, Magnus Millang, Helene Reinggaard, Thomas Vinterberg, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Martha Sofie Wallstrøm og Anne Gry Henningsen. (Foto: Christian T. Jørgensen)
Det danske kollektiv i Berlin; Fares Fares, Magnus Millang, Helene Reinggaard, Thomas Vinterberg, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Martha Sofie Wallstrøm og Anne Gry Henningsen. (Foto: Christian T. Jørgensen)
 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?