Anmeldelse: Helt impotent

'Fifty Shades of Grey' er nogenlunde lige så stimulerende som at vente på bussen i regnvejr

Se Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch vurdere 'Fifty Shades of Grey'

 

'Fifty Shades of Grey'. Instr.: Sam Taylor-Johnson. Premiere 12. januar i 96 biografer

Forventningsafstemning. Det kan være en meget god idé i mange af livets forhold. Det være sig både de store, som de små. Og hvad skal man så forvente, hvis man vælger at bruge et par timer af sit liv med at gå i biografen og se ’Fifty Shades of Grey’?

Tja, hvis man forventer at blive liderlig eller blot det mindste erotisk opstemt, så kan man godt forberede sig på at forlade mørket med et stort skuffejern på (uanset køn). For ud af de 124 minutter er der omkring ti af dem, der indeholder scener af decideret seksuel karakter. Og det er tilmed af den meget tækkelige slags, hvor både mandlige kønsdele og penetreringer er forbudte.

Fifty Shades of Lego

De bruger sammenlagt nogenlunde lige så lang tid på at flyve i helikopter eller med svævefly, men ’Fifty Shades of Grey’ slår sig sjovt nok ikke op på  at være en film om luftrummets glæder.

Så med mindre man tænder på en kvinde med dekorative bindinger, der vrider sig på et lagen, mens hun får småpisk (men aldrig af den slags, der giver røde striber eller begynder at bløde) foran et vaselineindsmurt kamera til tonerne af  Beyoncés ’Crazy in Love’ (længere rakte fantasien ikke), så er der ikke meget at komme efter.

TV: Sådan får du 'Fifty Shades' i soveværelset

TV: Sådan bliver du den nye Mr. Grey

Det skulle da lige være, hvis man syntes, at det er pivfrækt at se Daktoa Johnson gumle på en blyant med indskriften ’Grey’. Hvis I forstår sådan en lille en.

Resten er blot pladderromantik af den mest trælse slags, garneret med banal lommepsykologi og kønsstereotyper, som man nærmest ikke engang længere finder dem i reklameverden.  Tilsat product placement langt ud over enhver rimelig grænse.

Er 'Fifty Shades of Grey'-hysteriet ude af kontrol?

TV: Kom med i Fifty Shades-swingerklub

Hun er en pæn, genert litteraturstuderende (så bliver det ikke meget mere tækkeligt eller verdensfjernt), som tilmed er jomfru, der bliver først fascineret af og siden forelsket i  den stenrige forretningsmand Christian Grey (Jamie Dornan). Hvorfor bliver aldrig klart, da han besidder nogenlunde lige så megen charme og karisma som et kreditkort, og kemien mellem de to på lærredet aldrig hæver sig over postulatet.

Nå, men det viser sig så, at han tænder på S/M, og det snakker de så en hel del om (men det bliver som sagt mest ved snakken).  Men grundlæggende vil hun jo helst bare have et helt ’normalt’ forhold, og det vil han inderst inde også, han har det bare lidt svært med det der nærhed, grundet en traumatisk barndom. Sådan er det ofte med rige mænd, ved vi jo. Eller noget.

Se fræk 'Fifty Shades of Grey'-musikvideo her

Ud over at være skruet så ubehjælpeligt sammen som film, at det ofte nærmer sig det ufrivilligt komiske, så underminerer den samtidig sin egen præmis ved grundlæggende at påstå, at sadomasochisme grundlæggende kun er for mennesker, der er ’Halvtreds afskygninger af fucked up’, og i hvert fald noget, som pæne piger bør holde sig fra.

Så i stedet for at være en lystbetonet sag om udlevelsen af seksuelle fantasier (eller blot overværelsen af samme), bliver ’Fifty Shades of Grey’ en sært bornert småborgerlig sag, som man skal være meget understimuleret både seksuelt og kunstnerisk for at få det mindste ud af.

Den løftede pegefinger er faktisk det eneste med rejsning her.

Her kan du se filmens trailer

Se 'Paradise Hotel'-vært Rikke Gøransson uddele stjerner til  'Fifty Shades of Grey'

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt