Gribende familieportræt

'I skyggen af en helt' fortæller om konsekvenserne af krigerdigteren Gustav Munch-Petersens radikale valg

Digteren Gustav Munch-Petersen omkom blot 26 år gammel i den spanske borgerkrig. (Foto: Doxbio.)
Digteren Gustav Munch-Petersen omkom blot 26 år gammel i den spanske borgerkrig. (Foto: Doxbio.)

 
'I Skyggen af en helt'. Instr.: Laurits Munch-Petersen. Premiere 3. juni i 49 biografer landet over.

Digteren Gustav Munch-Petersen høstede ikke mange roser i sin samtid, men sidenhen har de fleste de fleste større skoleelever stiftet bekendtskab med hans surrealistiske manifest-digt ’Det underste land’. Den posthume anerkendelse skyldes selvfølgelig værkets uomtvistelige kvaliteter, men akademikersønnen Munch-Petersens spektakulære og aldrig helt klarlagte død i den Spanske Borgerkrig i dagene omkring 1. april, 1938, blot 26 år gammel, har givetvis også hjulpet på myten og den ikoniske status.

Men Munch-Petersens død i kampen mod fascisterne har også kastet lange skygger på et mere personligt, familiært plan, og det er primært den historie barnebarnet Laurits Munch-Petersens fortæller i sin dokumentarfilm.

Mageløst portræt af en mesterfotograf

For da Gustav Munch-Petersen en novembernat i 1937 forlod hjemmet i Gudhjem på Bornholm for at melde sig til den internationale brigade i Spanien, gjorde han det uden at fortælle det til sin lille datter og ikke mindst højgravide kone Lisbeth, der blot vågnede op til et kortfattet afskedsbrev.

Det tilgav hun ham – ikke helt uforståeligt – aldrig, men desværre valgte hun at kanalisere sin vrede og sorg over på deres to døtre, som hun slår hånden af, da de er henholdsvis 13 og 14 år og sender dem til København for at arbejde som tjenestepiger.

Den yngste af dem, Ursula, er Laurits mor, og da han er ti år, tager hun ham med til Gudhjem, da hun syntes, at Lisbeth bør møde sit barnebarn. Blot for at få smækket døren i hovedet.

Anmeldelse: Intimt og kaotisk portræt af Kurt Cobain

Nu er Laurits selv blevet far og mener, at det må være på tide at bryde den familiære forbandelse. Det hører med til historien at Lisbeth senere blev gift igen, fik tre børn mere og senere nogle børnebørn, som hun har et helt almindeligt forhold til.

Da Laurits pr. brev kontakter hende i et forsøg på forsoning, afviser hun ham blankt. Han tager dog ikke et nej for et nej, og rejser derfor til Gudhjem, hvor han opsøger hende. Han møder en meget afvisende, ældre kvinde men ved hjælp af stædighed, svømmebriller og rødvin lykkes det ham at få hende til at lukke op og i hvert fald delvis hele familiens sår.

Lisbeth dør kort efter, og ’Skyggen af en helt’ er derfor en (meget overbevisende) rekonstruktion af dette intense møde samt Laurits’ efterfølgende rejse til Spanien for at finde det sted, hvor morfaren omkom krydret med rekonstruerede (og ikke strengt nødvendige) krigsscener.

Anmeldelse: Bar røv og nazi-uniformer

Laurits’ er selvfølgelig mest interesseret i de store konsekvenser, som Gustavs radikale valg havde for de kommende generationer i familien, men ’I Skyggen af en helt’ er også et forsøg på at forstå, hvorfor Gustav handlede som han gjorde. Var han en kujon eller en helt? Eller blot en frustreret eventyrer?

’I Skyggen af en helt’ giver ingen entydige svar på det spørgsmål, men er primært et bevægende, rørende og meget personligt familiedrama, der tør trykke lige der, hvor det gør mest ondt. En både modig og væsentlig dokumentarfilm, som man skal være gjort af hårdere stof end mig, for ikke at blive grebet af.

Ekstra Bladets flash!-redaktion er på Facebook. Klik HER, tryk 'like' og følg med i de seneste nyheder om kendte, kongelige, musik, tv og film.