Nu er den her: Filmen om Pelé

Billedskønt men også ret forudsigeligt filmportræt af fodboldgeniet Pelés vej mod tinderne

Se traileren til 'Pelé: Birth of a Legend'.

Pelé: Birth of a Legend Instr.: Jeff og Michael Zimbalist. Premiere 23. maj på iTunes, Blockbuster, Viaplay ml.fl.

Den ligger jo lige til højrebenet, så det er egentlig underligt, at det ikke er sket før. En spillefilm baseret på fodboldlegenden Pelés liv. Men nu kommer den altså, og som titlen ’Pelé: Birth of a Legend’ mere end antyder, er fokus langt på de formative år.

Altså opvæksten under fattige og primitive kår i slumbyen Barau i den brasilianske delstat São Paolo, kontrakten med klubben Santos som 15-årig samt det internationale gennembrud ved VM i Sverige i 1958, hvor Brasilien for første gang vandt titlen som verdensmester, ikke mindst på grund af den dengang blot 17-årige Edson Arantes do Nascimento, bedre kendt under kælenavnet Pelé. Vist nok stadig den yngste spiller, der nogensinde har deltaget i et VM. Og den eneste der har været med til at vinde trofæet tre gange.

Se også: Fodboldlegende sagsøger elektronikgigant for stort millionbeløb

Den i dag 75-årige Pelé har selv været med til producere filmen og medvirker også i en enkelt scene i en hotellobby, så man skal ikke forvente sig nogen ridser i lakken.

Tværtimod gentager den stort set alle tænkelige klichéer i historien om om den fattige, lille dreng – der ikke engang har råd til en rigtig fodbold, men må nøjes med at spille med gamle klude eller mangofrugter – der må gå så meget igennem inden han folder sig ud som en af fodboldens ypperste spillere nogensinde.

Forstå mig ret – historien kan jo sagtens være i overenstemmelse med virkeligheden, selv om vi har hørt den (mange gange) før, men så må man jo gribe den an på en anderledes original måde end det er tilfældet her, hvor forudsigeligheden og inertien heller tiden ligger på lur under de ellers ret smukke billeder.

Landsholdsfodbold Pele: Vi har mistet en stor mand

Man kunne eksempelvis have fokuseret mere på oprindelsen til den særlige og yderst seværdige brasilianske spillestil kaldet ’ginga’, der godt nok hyldes i et væk, men hvis sammenhæng med slavetiden og markør som protest mod generel kulturel undertrykkelse blot fortælles i en bisætning eller to.

Frustrerende, da man her har fat i noget langt mere interessant end endnu en variant over historien om den grimme ælling. Og så kan man i øvrigt undre sig over, at alle taler flydende engelsk, da det mig bekendt aldrig har været et hovedsprog i Brasilien.

Men kan man leve med den slags detaljer, er ’Pelé: Birth of a Legend’ som sådan sympatisk og seværdig nok, men også hurtigt glemt igen. I modsætning til sin hovedperson, der nok vil blive husket så længe bolden er rund.

Medv.: Vincent D'Onofrio, Rodrigo Santoro, Diego Boneta m.fl. 107 min.

4 kommentarer
Vis kommentarer