Portræt af et geni

Brillant og indfølt skildring af Brian Wilsons op- og nedtur

Portræt af et geni

Se trailer til filmen her

'Love & Mercy' (Universal Pictures). Instr.: Bill Pohlad.

Hvis man har blot den mindste interesse for tressernes populærmusik kender man nok hovedtrækkene i historien om The Beachs Boys’ Brian Wilsons op- og nedtur.

Wilson var den skabende kraft blandt The Beachs Boys talrige hits inden han efter et nervøst sammenbrud på endnu en flyvetur lillejuleaften 1964 trak sig tilbage fra turnelivet for at koncentrere sig om musikken. Det resulterede i 1966 i albummet ’Pet Sounds’, der stadig står som et af det 20. århundredes ypperligste kunstneriske frembringelser uanset genre, men under arbejdet med den endnu mere ambitiøse ’Smile’ gled Wilson i en blanding af stofmisbrug og psykisk ubalance (bl.a. grundet nogle voldsomme barndomstraumer forsaget af den brutale far Murry Wilson) længere og længere ud i vanviddet og var de følgende årtier stort set uproduktiv.

Ukendte stjerner

Det er den historie der fortælles i den ualmindeligt vellykkede portrætfilm ’Love & Mercy’, der koncentrerer sig om to signifikante perioder i Wilsons liv. Årene lige før sammenbruddet i 1967 samt mødet med Caddilac-sælgeren (og Wilsons senere kone og manager) Melinda Ledbetter i 1986, der efter flere års tålmodigt tovtrækkeri får hevet Wilson ud af kløerne på psykiateren Eugene Landys diktatoriske 24-timers terapi samt ødelæggende medicinering.

Den EVIGE dreng

John Cusack er overbevisende som 80'ernes ødelagte Wilson (selv om han overhovedet ikke ligner), Paul Dano er skræmmende god som prime time Wilson, Paul Giamatti er som altid fremragende i rollen som den besidderiske Landy og Elizabeth Banks knuselskelig som den frelsende engel Melinda. Højdepunktet er selvfølgelig genskabelsen af de legendariske sessions for 'Pet Sounds' og 'Smile'.

Uomgængelig, hvis man (som jeg) mener, at The Beach Boys er et af populærkulturens fyrtårne.

Medv.: John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti m.fl. 121 min. Ude på dvd, blu-ray og VOD