Tættere på Zlatan kommer vi aldrig

Ny dokumentarfilm rummer enestående optagelser fra fodboldstjernens helt unge år

Se traileren til 'Den unge Zlatan' her.

 
'Den unge Zlatan'. Instr.: Magnus og Fredrik Gertten. Premiere 1. juni i 50 biografer.

At være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt er også en kunst. Som i den grad er lykkedes for de to svenske instruktører Magnus og Frederik Gertten, der i henholdsvis 1998 0g 2002 lavede to dokumentarfilm om foldboldklubben Malmö FF. Da de skulle lave den sidste af dem, var et af omdrejningspunkterne konflikten mellem de ældre og de yngre spillere på holdet.

Og det er så her, at det unge stortalent og brushoved Zlatan Ibrahimovic kommer ind i billedet, for de to instruktører vælger at bruge en del energi på at følge ham uden på det tidspunkt at have nogen anelse (men måske en instinktiv formodning) om, at Zlatan ville blive så stor en stjerne, at deres materiale senere skulle blive guld værd. Også bogstavelig talt.

Zlatan har to krav - men United kan kun opfylde det ene

For Zlatan er jo i dag blevet et brand, der styrer medierne med en jernnæve og ikke kunne drømme om at lade nogen komme så nær sig, som det er tilfældet her.

Vi møder ham for eksempel første gang kort før julen 1999, hvor han får en gevaldig skideballe for de 350 timers fravær han har fra sit idrætsgymnasium, hvor han godt nok lover bod og bedring, men ikke for alvor virker synderlig brødbetynget. Allerede her mere end aner man konjunkturerne af den selvsikre verdensstjerne Zlatan.

Men fordi vi er så tidligt i forløbet får vi også et indblik i den usikre og tillukkede teenager Zlatan, der har sit at slås med. Ikke mindst sig selv.

En ny start for Sverige: Zlatan stopper til sommer

Filmens dramturgiske forløb spænder fra 1999 og frem til at han efter nogle år i Ajax i 2004 skriver kontrakt med Juventus og som helt vender tilbage til Rosengården for at indvie et idrætsanlæg, som han har foræret til sit gamle hood. Den består både af instruktørernes gamle optagelser, arkivklip samt nyere interviews med Zlatans kollegaer fra især tiden i Ajax. Dog uden nogen aktuelle udtalelser fra hovedpersonen selv, der for længst er rykket ud af de to svenske filmfolks liga.

Og der som som sådan ikke nogen ny viden at hente her, hvis man har fulgt Zlatans karriere eller læst David Lagerkrantz' bestsellerbiografi 'Zlatan'. Men der er billeder på. Og de taler som bekendt ofte for sig selv. Også fordi mange af dem stammer fra en periode, hvor Zlatan ikke havde paraderne hævet helst så højt, som det senere skulle blive tilfældet.

Nu er den her: Filmen om Pelé

Og tilgangen er bestemt ikke leflende eller ukritisk, da filmen har et lige godt blik for hans umiskendelige evner med en bold som problemer med at styre sit temperament og ego. Sidstnævnte var ganske veludviklet fra starten, skulle vi hilse og sige.

'Den unge Zlatan' beskriver som sådan en klassisk dannelsesrejse, men dens helt store force, er at den kommer tættere på mennesket Zlatan end vi med garanti nogensinde kommer igen.