Virkeligheden overgår ofte fantasien, når det handler om forældres kamp for retten til børnene. Det mener advokat Lars Borring, der har mindst 40 års erfaring som advokat i familieret.
- Der bliver løjet og brugt feje tricks i stor stil. Det er forfærdeligt at se på. Især, fordi det ofte er den forælder, der lyver mest, som rent faktisk vinder sagerne, siger Lars Borring til Ekstra Bladet i forbindelse med TV2s dokumentarserie 'Med børnene som våben', hvor første afsnit blev sendt her til aften.
Mor siger, at far er farlig
Han nævner et eksempel:
- Jeg har haft en sag, hvor moderen havde fået indprentet i barnet, at faderen var farlig på alle mulige måder. Derfor turde barnet til sidst ikke se ham. Derudover sker der ofte det, når barnet skal overdrages, at barnet pludseligt er blevet sygt, ikke vil afsted eller er taget på ferie. Og så er det bare ærgeligt for den, der fakstisk har retten til barnet i de dage, der er tale om. Det er jo direkte chikane, siger Lars Borring.
Sagerne ender i første omgang i Statsforvaltningen, hvor der kan være flere måneders ventetid i forhold til at finde ud af, hvornår den anden forælder kan få samvær med børnene - og hvem der skal have forældremyndigheden.
For retten
Hvis man ikke kan blive enige, kommer sagen for retten, hvor der også er ventetid, og på det tidspunkt kan der være gået adskillige måneder uden at faderen eller moderen har set sit barn. Hvilket kan resultere i, at myndighederne så vurderer, at der ikke har været nok tilknytning til den anden forælder, siger Lars Borring.
Han efterspørger, at man politisk laver reglerne helt om og laver en familiedomstol, som kommer på banen, så snart en sag om forældremyndighed og samvær bliver startet.
Har ikke set datter i fire år
I tirsdagens program stod den 49-årige amerikanske statsborger John-Paul Pearson frem og fortalte sin beretning om en datter, han ikke har set i fire år efter en skilsmisse fra pigens danske mor og en periode som weekendfar.
Programmet viste blandt andet optagelser af, hvordan pigens mor og familie stimlede sammen om det lille barn og holdt hende i hånden, når faren skulle hente hende, mens den lille pige sagde, at hun ikke ville tage med faren.
Årene efter fulgte med masser af breve advokater imellem, mislykkede overleveringer af datteren, aflyst samvær i sidste øjeblik fra moderens side. Og en februardag i 2010 fik JP brev om, at han havde mistet retten til at se sin datter.
- Du har ikke set hende i fire år. Tror du virkelig på, at hun kommer tilbage på et tidspunkt?
- Jeg er nødt til at tro på det. At hun en eller anden dag selv vælger mig til - om det så bliver, når hun er 30 år og selv får børn. Så skal jeg være der, siger han til Ekstra Bladet.
I TV2-programmet siger kontorchef fra Statsforvaltningen, Bente Koudal Sørensen i generelle vendinger:
- Vi skal træffe afgørelser, som er bedst for barnet. Barnet må ikke betale prisen for, at forældrene ikke kan finde ud af det. Derfor kan det ske, at vi må ophæve samvær overfor en ellers velfungerende forælder.
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få JP's ekskone i tale.